Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Työryhmä keskusteli kansalaisjärjestöjen kanssa kaivoslakiuudistuksesta

Työ- ja elinkeinoministeriö 16.4.2020 17.31
Uutinen

Kaivoslain uudistaminen etenee alkuperäisen aikataulun mukaan koronavirusepidemiasta huolimatta. Lakiuudistusta tukeva työryhmä kokoontui toiseen kokoukseen videoyhteyksillä 16.4.2020. Kokouksessa käytiin kansalaisjärjestöjen kanssa keskustelua kaivoslain uudistamisesta.

Kokouksessa näkemyksiään esittivät Pro Heinävesi -kansanliike, Äkäslompolon kyläyhdistys ry, Viiankiaapa-kansanliike, Pro Kuusamo ry ja Pro Osikonmäki -kansanliike. Keskustelussa nousivat esille erityisesti kaivostoiminnan suhde muihin paikallisiin elinkeinoihin sekä ympäristönsuojelu.

Järjestöjen edustajat pitivät tärkeänä, että matkailuun ja luontoon pohjautuvat elinkeinot nähdään kaivostoiminnan kanssa tasaveroisina ja että kaivostoimintaa ei sallittaisi luonnonsuojelualueilla. He korostivat myös kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia, tutkitun tiedon käyttöä lakiuudistuksen vaikutusten arvioinnissa sekä viranomaisten riittäviä resursseja.

Toukokuussa järjestetään avoin kuulemistilaisuus

Keskustelu otetaan huomioon lainvalmistelussa. Järjestöjen pitämät puheenvuorot julkaistaan kirjallisesti kaivoslakiuudistuksen verkkosivuilla.

Toukokuussa järjestetään kysely ja avoin kuulemistilaisuus verkon välityksellä. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo pian, miten kyselyyn ja tilaisuuteen voi osallistua. Syksyllä järjestetään lisäksi toinen avoin kuulemistilaisuus.

Maanomistajien aseman parantaminen esillä kokouksessa

Työryhmä käsitteli maanomistajien asemaa parantavat ja kaavoitusta koskevat hallitusohjelmakirjaukset ja niihin liittyvät kaivoslain pykälämuutokset. Lisäksi työryhmä keskusteli kaivoslain uudistamisen vaikutusarvioinnin toteuttamisesta.

Työryhmä sai myös katsauksen valtiovarainministeriössä vireillä oleviin kaivostoimintaa koskeviin lainsäädäntöhankkeisiin. Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan selvitystä kaivosverosta sekä energiaverotuksen uudistusta.

Työryhmän seuraava kokous pidetään kesäkuussa.

Sivun alkuun