Hyppää sisältöön

Työryhmä: Yli 28-vuotiaan siviilipalvelusvelvollisen paluu puolustusvoimien reserviin mahdolliseksi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2018 12.16
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä ehdottaa siviilipalveluslakia muutettavaksi siten, että paluu puolustusvoimien reserviin olisi mahdollista sellaiselle yli 28-vuotiaalle, joka ei ole vielä aloittanut siviilipalveluksen täydennyspalveluksen suorittamista.

Nykyinen siviilipalveluslaki ei täytä työryhmän mielestä yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta siltä osin, että alle 28-vuotias täydennyspalvelusvelvollinen voi hakea takaisin puolustusvoimien reserviin, jos hän ei ole aloittanut täydennyspalvelusta. Sen sijaan vastaavassa asemassa oleva yli 28-vuotias ei voi tehdä hakemusta hyväksytysti. Ongelma on noussut esille, kun täydennyspalvelusvelvollisten määrä on noussut vuodesta 2015 lukien aiempiin vuosiin verrattuna.

Työryhmä ehdottaa myös siviilipalveluhakemuksen käsittelyä poikkeusoloissa koskevien säännösten muuttamista. Jatkossa kaikki ne, joiden siviilipalvelushakemus olisi hyväksytty ennen poikkeusolojen astumista voimaan olisivat vapautettuja aseellisesta palveluksesta poikkeusoloissa.

Työryhmän ehdotukset sisältävä luonnos hallituksen lakiesitykseksi viimeistellään TEM:ssä virkatyönä, minkä jälkeen työryhmän muistio ja hallituksen esitysluonnos lähetetään yhdessä lausuntokierrokselle.

Työryhmän mietintö

Lisätiedot:
hallitussihteeri Sami Teräväinen, TEM, p. 029 506 0088
erityisasiantuntija Elli Nieminen, TEM, puh. 029 504 8247

 
Sivun alkuun