Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Fokus på ny regionalpolitik på Gamla studenthuset måndagen den 10 september

Arbets- och näringsministeriet
21.8.2018 12.31
Pressmeddelande

I höst diskuterar arbets- och näringsministeriet regionalpolitik i hela landet. Det blir fokus på ny regionalpolitik i Gamla studenthuset, när resultaten av en enkätundersökning och en pamflett om kommande riktlinjer för regionalpolitiken publiceras vid ett seminarium under ledning av näringsminister Mika Lintilä.

Det blir fokus på ny regionalpolitik i Gamla studenthuset, när resultaten av en enkätundersökning från forskningsinstitutet e2 och en pamflett om kommande riktlinjer för regionalpolitiken som skrivits tillsammans med en expertgrupp publiceras vid ett seminarium som hålls måndagen den 10 september 2018 under ledning av näringsminister Mika Lintilä.

Seminariet fortsätter med en paneldiskussion, där paneldeltagarna utmanas med frågor om behovet av och innehållet i den nya regionalpolitiken:

• Vad gör regionerna livskraftiga i framtiden?

• Finns det fortfarande behov av den regionalpolitik som staten utövar?

• Är den nya regionalpolitiken egentligen främst livskraftspolitik?

I panelen deltar professorn i stadsgeografi Mari Vaattovaara, artisten Anna Puu, Kyrö Distillery Companys grundare och vd Miika Lipiäinen, Kuhmos stadsdirektör Tytti Määttä och Finlands Näringslivs vd Jyri Häkämies.

Här kan du anmäla dig till seminariet

Diskussionen om regionalpolitiken fortsätter tillsammans med landskapen. Under hösten reser minister Lintilä omkring i landet och bekantar sig med de olika regionernas styrkor och framtidsutsikter.

Turnén ”Livskraft från regionerna” utmanar regionerna att reflektera över sina egna styrkor 

Turnén ”Livskraft från regionerna” inleds fredagen den 24 augusti med besök i Vieremä och Iisalmi. Under dagens lopp besöker ministern företag i regionen och bekantar sig med livskraftsfaktorerna i Norra Savolax.

Besöket avslutas i kulturcentrumet i Iisalmi kl. 18.30–19.30 med ett evenemang som är öppet för allmänheten. Vid evenemanget diskuteras regionalpolitiken av styrelseordföranden Juha Vidgren (Ponsse Oy), ordföranden för elevkårsstyrelsen vid Iisalmen lyseo Suvi Halonen, verkställande direktören Siamäk Naghian (Genelec Oy) och Vieremäs kommundirektör Mika Suomalainen. Diskussionen leds av Matti Pietiläinen, nyhetschef på Uutissuomalainen.

Följande landskap i turnén är Mellersta Österbotten den 3 september och Birkaland den 5 september. På alla orter som ingår i turnén ordnas ett evenemang som är öppet för alla intresserade.

Välkommen att lyssna till och delta i diskussionen om den finländska regionalpolitikens framtid!

Ytterligare information:
Jannika Ranta, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 340 2250

 
Sivun alkuun