Hyppää sisältöön
Media

Yhteiskunnallisten yritysten tueksi perustetaan osaamiskeskus – tavoitteena on edistää osatyökykyisten työllistämistä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 7.5.2021 8.06
Tiedote
Kuvituskuva: Mies työskentelee toimistossa. Taustalla kaksi muuta henkilöä.

Hallitus on puoliväliriihessään päättänyt perustaa yhteiskunnallisten yritysten syntymistä ja kasvua tukevan asiantuntijayksikön. Verkostomaisesti toimiva osaamiskeskus rahoitetaan osin osatyökykyisten työkykyohjelmasta ja osin EU:n sosiaalirahaston varoin. Tavoitteena on järjestää hankehaku siten, että osaamiskeskus voisi käynnistää toimintansa lokakuussa 2021.

Perustettava valtakunnallinen asiantuntijayksikkö on yhteiskunnallisten yritysten erityisasiantuntemusta omaava osaamiskeskus, joka verkostoituu muiden toimijoiden kanssa edistäen ja tukien eri tavoin yhteiskunnallisten yritysten käynnistymistä ja liiketoiminnan edellytyksiä kaikissa yritystoiminnan vaiheissa. Keskuksen ohjaus ja seuranta ovat työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla.

Osaamiskeskuksen tehtävänä on mm. rakentaa yhteiskunnallisiin yrityksiin erikoistuneet valtakunnalliset neuvonta- ja ohjauspalvelut sekä rakentaa toimenpiteitä, joiden avulla lisätään liiketoimintamallin tunnettuutta yritys- ja työllisyyspalveluissa työskentelevien asiantuntijoiden keskuudessa sekä oppilaitosten ja korkeakoulujen yrittäjyyskasvatuksessa. Yrityshautomo- ja kiihdyttämötoimintaa vahvistetaan. Tavoitteena on myös edistää julkisten hankintojen vaikuttavuusperusteisuutta, sosiaalisten kriteereiden käyttöä ja innovatiivisia menettelyjä sekä arvioida uusien rahoitusmallien tarve ja laajentamismahdollisuudet.

Sekä osaamiskeskuksen tehtävät että yhteiskunnallinen yritys määritellään juuri valmistuneessa, Suomen ensimmäisessä yhteiskunnallisten yritysten strategiassa.

Kehysriihessä hyväksytyn strategian tarkoituksena on vahvistaa yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytyksiä, lisätä uusien yhteiskunnallisten yritysten määrää ja tunnettuutta sekä kehittää erityisesti niiden vaikuttavuusosaamista. Yksi strategian keskeisistä tavoitteista on työllistää osatyökykyisiä ja muuten vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia.

Yhteiskunnallinen yritys on liiketoimintamalli, jonka ensisijainen tavoite on etsiä ratkaisuja johonkin yhteiskunnalliseen haasteeseen. Yritysten toiminta on kannattavaa, mutta arvopohjaista ja siksi ne eivät ensisijaisesti tavoittele voittoa omistajilleen vaan ohjaavat suurimman osan liikevoitostaan valitsemansa yhteiskunnallisen tavoitteen toteuttamiseen. Yhteiskunnallisen yrityksen toimintamuoto voi olla mikä tahansa: yhdistys, säätiö, osakeyhtiö tai osuuskunta.

Vuonna 2020 valmistuneen selvityksen mukaan yhteiskunnallisia yrityksiä on Suomessa noin 1 700, joista yli puolet ovat sote-alan palveluja julkiselle sektorille tuottavia yhdistyksiä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 5,8 miljardia euroa ja ne työllistävät yli 50 000 työntekijää.

Lisätiedot:     
työministerin erityisavustaja Piia Rekilä, TEM, p. 050 396 3574 ja sposti piia.rekila(at)tem.fi
työmarkkinaneuvos Tuija Oivo, TEM, p. 050 3960 168 ja sposti tuija.oivo(at)tem.fi

 
Sivun alkuun