Hyppää sisältöön

Yksityiset toimijat mukaan Euroopan työnvälitysverkostoon

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 11.1.2018 13.30
Tiedote

EU- ja ETA-maat kattava rekrytointi- ja työnvälityspalvelu Eures avataan yksityisille toimijoille. Tavoitteena on lisätä työvoiman liikkuvuutta ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta.

Eures toimii Suomessa ja muualla EU- ja ETA-alueella tällä hetkellä yksinomaan julkisten työnvälityspalvelujen muodostamana verkostona. Suomessa Eures-verkoston muodostavat TE-palvelut. Yksityiset yritykset voivat nykyisin toimia ostopalvelujen tuottajina.

Hallituksen 11.1.2018 antamalla esityksellä Eures avattaisiin myös yksityisille toimijoille. Eures-verkoston jäseniä ja yhteistyökumppaneita voisivat olla kaikki yritykset ja kolmannen sektorin organisaatiot, jotka hakevat ja hyväksytään mukaan Eures-verkostoon.

Verkoston uudet jäsenet ja kumppanit tarjoaisivat kansainvälisen rekrytoinnin ja työnvälityksen palveluita sekä muita liikkuvuutta tukevia palveluita yhteistyössä nykyisen Eures-verkoston kanssa. Uudet toimijat voisivat hyödyntää työnvälitysliiketoiminnassaan Euresin laajoja työnhakija- ja ansioluettelotietokantoja.

Hallituksen esitys perustuu EU-asetukseen, jonka mukaan jokaisella jäsenvaltiolla tulee olla uusille toimijoille kansallinen hyväksymisjärjestelmä viimeistään 13.5.2018. Päätöksen Eures-verkostoon hyväksymisestä tekisi Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö.

Eures edistää työntekijöiden vapaata liikkuvuutta

Työntekijöiden vapaa liikkuvuus on EU:n keskeisiä periaatteita. Eures tarjoaa tietoa, neuvontaa sekä sopivan työn tai työntekijän etsintään liittyviä palveluita työnantajille ja työntekijöille. Euresia hallinnoi Euroopan komissio.

Eures-verkoston jäsenten ja yhteistyökumppanien palvelut työhakijoille voivat sisältää esimerkiksi tietoa kohdemaan elin- ja työoloista tai tukea sopivien työpaikkojen löytämiseen ja työhakemusten laatimiseen. Työnantajille suunnatut palvelut voivat sisältää muun muassa tietoa ja neuvontaa rekrytoinnista toisista EU- tai ETA-maista, apua kansainvälisten osaajien löytämiseen sekä muita palveluja kuten koulutusta ja asettautumisen palveluja.

Hallituksen esitykset löytyvät osoitteesta tem.fi/paatokset

Eures-portaali

Lisätiedot:
hallitusneuvos Olli Sorainen, TEM, p. 029 50 48022
erityisasiantuntija Laura Perheentupa, TEM, p. 029 50 64940

 
Sivun alkuun