Hyppää sisältöön

Yrittäjien väliaikaista työmarkkinatukioikeutta halutaan jatkaa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2022 14.03
Tiedote

Yrittäjät ovat voineet väliaikaisesti saada työmarkkinatukea tavallista kevyemmin ehdoin koronaviruspandemian aikana. Heikentyneen koronatilanteen vuoksi hallitus antoi eduskunnalle torstaina 20.1.2022 esityksen, jolla väliaikaista muutosta jatkettaisiin.

Päätoimisesti yrittäjänä työllistyneellä on oikeus työttömyysetuuteen lähtökohtaisesti vasta sen jälkeen, kun yritystoiminta on lopetettu kokonaan. Korona-aikana yrittäjät ovat voineet väliaikaisesti saada työmarkkinatukea, jos päätoiminen työskentely on päättynyt tai tulot vähentyneet koronapandemian vuoksi.

Heikentyneen pandemiatilanteen vuoksi käyttöön otetut rajoitustoimet vaikeuttavat jälleen elinkeinon harjoittamista. Tämän takia hallitus esittää työttömyysturvalain muuttamista uudelleen väliaikaisesti aiempaa vastaavalla tavalla.

Koska esitys on valmisteltu kiireellisesti, siitä ei ole järjestetty lausuntokierrosta. Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti kuitenkin kommentointipyynnön muun muassa työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanijoille sekä keskeisille työelämän järjestöille ja Suomen Kuntaliitolle.

Väliaikainen muutos olisi voimassa helmikuun 2022 loppuun. Muutoksen perusteella työmarkkinatukea voitaisiin maksaa tammi–helmikuun ajalta. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää muun muassa sitä, että yrittäjä on työnhakijana TE-toimistossa. Muutoksen takautuvan soveltamisen takia tästä edellytyksestä voitaisiin poiketa 15.2.2022 asti. Tarkemmat ohjeet tulevat TE-palveluiden verkkosivuille

Ensimmäinen vastaava työttömyysturvalain väliaikainen muutos tuli voimaan 8.4.2020, ja sen voimassaoloa jatkettiin useaan otteeseen koronaviruspandemian jatkuessa. Viimeisin väliaikainen muutos oli voimassa 30.11.2021 asti.

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Iiris Niinikoski, p. 0295 047 372 (kysymykset työministerille)
hallitusneuvos Timo Meling, TEM, p. 0295 049 084 (median kysymykset työmarkkinatuesta)

 
Sivun alkuun