Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

EU:lta 2,5 miljoonaa euroa kaupan alalta irtisanottujen tukemiseen

Työ- ja elinkeinoministeriö
30.11.2017 13.00
Tiedote

Euroopan globalisaatiorahasto myöntää Suomelle 2,5 miljoonaa euroa Anttilasta ja Stockmannilta irtisanottujen tukemiseen. Rahoituksella edistetään 1 500 irtisanotun uudelleentyöllistymistä.

Euroopan parlamentti hyväksyi 30.11.2017 Suomen kesäkuussa Euroopan globalisaatiorahastoon (EGR) jättämän hakemuksen. Tuella rahoitetaan irtisanottujen palveluita, jotka edistävät uudelleentyöllistymistä kaupan alalle tai kouluttautumista kokonaan uudelle alalle.

– Suomen taloudella menee nyt hyvin, mutta globalisaatio ja digitalisaatio luovat monella alalla muutospainetta. Vähittäiskauppa elää suurta murroskautta, joka väistämättä vaikuttaa myös alan työllisyyteen, työministeri Jari Lindström sanoo.

– Isoissa irtisanomistilanteissa pyrimme aina hyödyntämään kaikkia mahdollisia tukimuotoja, oli kyseessä sitten ICT-ala, telakkateollisuus tai vähittäiskauppa. Tärkeintä on auttaa ihmisiä työllistymään uudelleen, ministeri Lindström painottaa.

Muun muassa irtisanottujen työllistymistä, kouluttautumista ja uuden yritystoiminnan käynnistämistä tukevat toimenpiteet ovat jo käynnistyneet eri puolilla Suomea. Kyseessä on ensimmäinen EGR-hanke, jossa irtisanottuja on joka puolella maata.

Suomi on hyödyntänyt EGR-tukea laajasti

Suomi on käyttänyt Euroopan globalisaatiorahastosta tuettuihin hankkeisiin rahaston kymmenvuotisen historian aikana yhteensä noin 40 miljoonaa euroa, kun huomioidaan sekä EU:n että kansallinen rahoitusosuus. Suomi on hyödyntänyt rahastoa etenkin ICT-alan suurten irtisanomisten yhteydessä. Vuosina 2015–2016 Suomi haki rahastosta tukea enemmän kuin yksikään toinen EU:n jäsenvaltio.

Euroopan globalisaatiorahaston tuessa EU:n rahoitusosuus on 60 prosenttia ja kansallinen osuus 40 prosenttia. Rahastosta myönnetään suurissa rakennemuutostilanteissa tukea aktiivisen työvoimapolitiikan toimiin, kuten erilaisiin valmennuksiin, koulutuksiin, liikkuvuuden edistämiseen, palkkatukeen ja starttirahaan.

Lisätietoja rahastosta osoitteessa www.egr.fi   

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Tapani Kojonsaari, TEM, p. 050 456 2547
työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, p. 050 574 0236

Sivun alkuun