Hyppää sisältöön

EU-maiden digiryhmittymä: EU:n on tavoiteltava teknologista kilpailukykyä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2021 17.07
Tiedote

Digitaalisesti edistyneiden D9+-maiden ministerit keskustelivat virtuaalisessa kokouksessaan 27.1.2021 Euroopan digitaalisen vuosikymmenen tavoitteista, jotka ulottuvat vuoteen 2030 saakka. Maat julkaisivat kokouksesta yhteisen julkilausuman, jonka mukaan Euroopan teknologinen kilpailukyky perustuu digitaaliselle kehitykselle, innovaatioille ja toimiville sisämarkkinoille.

– Digitalisaatio ja ilmastonmuutoksen hillintä ovat EU:n tulevaisuuden talouskasvun ja kilpailukyvyn perusta. Meidän on vahvistettava Euroopan kilpailukykyä ja edistettävä digitaalisia teknologioita, jotta voimme varmistaa johtavan aseman maailmanlaajuisessa teknologisessa kilpailussa, sanoo kokouksen puheenjohtajana toiminut elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Julkilausumassa linjataan, että tekoäly, kvanttitietokoneet sekä 5G- ja 6G-teknologiat mahdollistavat yhdessä datatalouden kanssa digitaalisen vuosikymmenen. EU:n on hyödynnettävä maailmanlaajuista kilpailuetua näillä aloilla, säilytettävä samalla avoimet sisämarkkinat ja vahvistettava kansainvälistä yhteistyötä.

Maat sitoutuvat Euroopan digitaalisen vuosikymmenen tavoitteiden laatimiseen

D9+-maiden ministerit sitoutuivat julkilausumassa siihen, että ne jatkavat keskusteluja digitalisaation ja teknologisen kilpailukyvyn keskeisistä vauhdittajista ja edistävät Euroopan digitaalisen vuosikymmenen tavoitteiden laatimista.

Ministeriryhmittymän seuraavan kokouksen järjestää Luxembourg. D9+ on digitaalisesti edistyneiden EU-maiden ministeriryhmittymä, joka edistää strategisesti digitalisaation hyödyntämistä, toimeenpanoa ja parhaiden käytäntöjen jakamista. Ryhmittymän kokoukseen osallistuivat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Luxemburg, Portugali, Puola, Ruotsi, Suomi, Tanska, Tšekin tasavalta ja Viro.

Lisätiedot:

elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU- ja kv-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
kehittämispäällikkö Petri Räsänen, TEM, p. 029 504 7287
suunnittelija Kristine Alanko, TEM, p. 029 504 7344

 
Sivun alkuun