Hyppää sisältöön

EU-ministerit keskustelevat työntekijöiden kuulemisesta ja osallistumisesta yrityksissä ja työmarkkinoilla

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2020 9.14
Uutinen
Kuva: Euroopan unioni

Ministerit Tuula Haatainen ja Thomas Blomqvist osallistuvat EU:n työ- ja sosiaaliministerien epäviralliseen videokokoukseen 13.10.2020. Kokouksen pääaiheita ovat työtekijöiden kuuleminen ja tukeminen yritysten toimintojen uudelleenjärjestelyissä sekä sukupuolten tasavertainen osallistuminen työmarkkinoille.

Yritykset ja työntekijät ovat joutuneet sopeutumaan nopeasti muutoksiin, jotka johtuvat koronaviruspandemiasta, digitalisaatiosta ja vihreään talouteen siirtymisestä. EU:n työministerit keskustelevat siitä, millä EU:n tai kansallisilla toimenpiteillä voitaisiin tukea työntekijöiden oikeutta saada tietoja ja tulla kuulluiksi yritysten toimintojen uudelleenjärjestelyissä. Esillä on myös työntekijöiden osaamisen parantaminen kansallisin ja EU:n rakennerahastojen toimin.

– Työntekijöiden ajantasainen kuuleminen auttaa suunnittelemaan elämää muutosten keskellä. Koronakriisissä työntekijät tarvitsevat erityistä tukea. Suomi panostaa osaamisen kehittämiseen ja ylläpitämiseen sekä kansallisin että EU-varoin. Tarvitsemme vahvaa yhteistyötä työntekijöiden ja työnantajien kanssa kaikilla tasoilla, niin EU:ssa, kansallisesti kuin työpaikoilla, työministeri Tuula Haatainen summaa.

Koronakriisi lisää tarvetta edistää tasa-arvoa työelämässä

Videokokouksen toisena pääaiheena on sukupuolten tasa-arvoinen osallistuminen työmarkkinoille. Koronapandemian myötä puutteet tasa-arvoisessa osallistumisessa ovat korostuneet EU:ssa. Lisäksi palkkatyö ja palkaton hoivatyö ovat jakautuneet epätasaisesti.

– Sukupuolten tasa-arvon edistäminen vaatii pitkäjänteistä työtä, niin lainsäädäntöä kuin politiikkatoimiakin. EU:n tasa-arvostrategian hyväksyminen aiemmin tänä vuonna on tärkeä askel sukupuolten tasa-arvon edistämisessä koko EU:ssa. Suomen hallitus on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa kaikissa olosuhteissa, mistä merkittävänä osoituksena kesäkuussa hyväksyttiin hallituksen tasa-arvo-ohjelma, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.

Työ- ja sosiaaliministereiden videokokous korvaa virallisen työllisyys- ja sosiaaliasioiden ministerineuvoston kokouksen. Epävirallisessa kokouksessa ei tehdä päätöksiä.

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen, p. 040 751 5496
hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, p. 050 396 0605
pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministerin erityisavustaja Anna Abrahamsson, p. 0295 150 029
neuvotteleva virkamies Eeva Raevaara, STM, p. 050 565 8908

Thomas Blomqvist Tuula Haatainen
 
Sivun alkuun