Hyppää sisältöön

EU:n kilpailukykyministerit keskustelevat strategisesta autonomiasta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2021 9.56
Tiedote

Epävirallisessa EU:n kilpailukykyministereiden videokokouksessa (sisämarkkinat, teollisuuspolitiikka) 22.3.2021 käydään keskustelu strategisesta autonomiasta Euroopan unionissa. Suomea kokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Strategisella autonomialla viitataan EU:n riippumattomuuteen ja kriisinsietokyvyn vahvistamiseen. Keskustelu kytkeytyy myöhemmin keväällä julkaistavaan EU:n teollisuusstrategian päivitykseen.

– EU:n teollisuusstrategian tulee painottaa Euroopan kyberturvallisuutta ja yritysten digitalisoitumista. EU:n elpymisessä tulee edistää teollisuuden uudistumista ja investointeja entistä määrätietoisemmin, sanoo ministeri Lintilä.

Komissio selvittää parhaillaan strategisia riippuvuuksia eri aloilla

Eurooppa-neuvosto pyysi lokakuussa 2020 Euroopan komissiota tunnistamaan, millaisia toimintavarmuutta uhkaavia riippuvuuksia on Euroopan herkimmillä toimialoilla, kuten terveydessä. Komissiolta odotetaan myös ehdotuksia toimista, joilla näiden alojen riippuvuutta EU:n ulkopuolisista maista tulevista raaka-aineista, tuotannosta tai teknologioista voidaan vähentää. Alojen eurooppalaista toimintavarmuutta lisääviä toimia voisivat olla esimerkiksi tuotanto- ja toimitusketjujen monipuolistaminen, varastoinnin vahvistaminen sekä tuotannon ja investointien edistäminen.

Lisäksi EU:n kilpailukykyministerien videokokouksessa komissio esittelee 9.3.2021 julkaistun tiedonannon Euroopan digitaalisesta vuosikymmenestä. Kyseessä on merkittävä komission digialoite, joka asettaa vision ja suuntaviivat EU:n tavoitteille vuoteen 2030 saakka ja korostaa kestävyyttä ja hyvinvointia.

Epävirallinen kokous järjestetään EU:n puheenjohtajamaa Portugalin aloitteesta, eikä siinä tehdä päätöksiä.

Lisätiedot:

elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
johtava asiantuntija Anita Silanterä, TEM, p. 029 504 7256
erityisasiantuntija Isabella Paju, TEM, p. 029 504 7015
erityisasiantuntija Taru Löyttymäki, TEM, p. 029 504 7177

 
Sivun alkuun