Hyppää sisältöön

Euroopan avaruusjärjestö hakee uusia astronautteja – haku on avoin myös suomalaisille

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 16.2.2021 14.00
Tiedote
Astronautti avaruudessa
Kuva: NASA

Euroopan avaruusjärjestö (ESA) avaa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen haun uusille astronauteille 31.3.2021. Avaruushallinnosta Suomessa vastaava työ- ja elinkeinoministeriö kannustaa suomalaisia hakemaan astronauttikoulutukseen.

Astronautiksi voivat hakea henkilöt, joilla on maisterin tutkinto luonnontieteissä, lääketieteessä, insinööritieteissä, matematiikassa tai tietotekniikassa ja tämän lisäksi kolme vuotta oman alan työkokemusta. Lisäksi vaaditaan vahvaa motivaatiota, kielitaitoa ja paineensietokykyä.

– Meillä on potentiaalia ja osaamista tällaiseen tehtävään. Edellisessä haussa suomalainen pääsi aivan kärkeen. Jo hakuprosessiin osallistuminen on hieno mahdollisuus tutustua Euroopan avaruusjärjestöön ja sen mahdollisuuksiin, sanoo ESAn neuvoston jäsen Maija Lönnqvist työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Monivaiheinen valintaprosessi kestää yli vuoden

Hakuaika päättyy 28.5.2021. Valinnassa erityistä huomiota kiinnitetään sukupuolten tasapainoon ja muuhun monimuotoisuuteen astronauttimiehistössä ja -reservissä. Osana hakua toteutetaan myös maailman ensimmäinen haku para-astronautiksi.

Euroopan avaruusjärjestö on valinnut edelliset astronautit vuosina 2008–2009. Tämän jälkeen miehitettyjen avaruuslentojen ympäristö on muuttunut paljon, sillä säännöllisten kansainvälisen avaruusaseman lentojen lisäksi suunnitelmissa on lentoja kuuhun ja kuun kiertoradalla olevalle avaruusasemalle. Tulevaisuudessa kaupalliset lennot ja yhteistyö uusien kumppanien kuten Kiinan kanssa muuttavat tilannetta lisää.

Lisäksi seuraavien kymmenen vuoden aikana ESA rekrytoi sata työntekijää vuodessa: ESA etsii uutta avaruusammattilaisten sukupolvea rakentamaan Euroopan avaruuden tulevaisuutta.

Haussa astronautteja pitkille ja lyhyille missioille

Jatkossa ESAn astronautit jaetaan kahteen astronauttiluokkaan, ura-astronautteihin ja projektiastronautteihin.

Ura-astronautit palkataan ESAn henkilöstöön, ja he osallistuvat pitkille lennoille kansainväliselle avaruusasemalle ja tuleville kuulennoille. Ura-astronautteja on tavoitteena palkata 4–6. Suomalaisen valinta ura-astronautiksi on epätodennäköistä, koska Suomi ei osallistu tällä hetkellä tarvittavaan rahoitusohjelmaan.

Astronauttihaussa menestyneet hakijat, joita ei valita ura-astronauteiksi, voidaan valita astronauttireserviin projektiastronauteiksi. Projektiastronautit käyvät läpi saman valintaprosessin kuin ura-astronautit ja heidät katsotaan yhtä päteviksi avaruuslennoille, mutta heidät palkataan ESAan vasta tietylle lennolle, esimerkiksi jäsenmaan aloitteesta toteutettavassa missiossa. Projektiastronautit sitoutuvat vuosittaiseen koulutukseen ja lääkärintarkastukseen säilyttääkseen paikkansa astronauttireservissä. ESAn tavoitteena on koota astronauttireserviin mahdollisimman laaja edustus eri jäsenmaista, noin 20 henkilöä.   

Suomi on kuulunut Euroopan avaruusjärjestöön vuodesta 1995

Euroopan avaruusjärjestö ESA on kansainvälinen järjestö, joka edistää jäsenvaltioidensa yhteistyötä avaruustieteessä, -teknologiassa ja -sovelluksissa. ESAlla on 22 jäsenmaata. Suomi on ollut ESAn täysjäsen vuodesta 1995 lähtien.

– ESAn kautta jäsenmaat voivat yhdessä toteuttaa kunnianhimoisia avaruusprojekteja, joiden toteuttamiseen yksittäisellä Euroopan valtiolla ei ole mahdollisuuksia, Maija Lönnqvist korostaa.

Suomen osuus ESAn budjetista on vuosittain 27–28 miljoonaa euroa. Tästä summasta suurin osa palautuu Suomeen ESAn tilauksina suomalaisille yrityksille ja tutkimuslaitoksille. ESAn kautta suomalaiset toimijat voivat päästä mukaan laajoihin yhteishankkeisiin ja saada globaaleja referenssejä.

Työ- ja elinkeinoministeriö koordinoi Suomessa avaruuspolitiikkaa. Suomen avaruusstrategian tavoitteena on tehdä Suomesta vuoteen 2025 mennessä maailman houkuttelevin ja ketterin avaruusliiketoimintaympäristö, josta hyötyvät kaikki täällä toimivat yritykset. Avaruusasiain neuvottelukunta ohjaa ja seuraa avaruusstrategian toteuttamista.

Lisätiedot:

johtava asiantuntija Maija Lönnqvist, TEM, p. 029 504 7105, [email protected]
neuvotteleva virkamies Tuija Ypyä, TEM, p. 029 5062 115, [email protected] tai [email protected]

 
Sivun alkuun