Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskuksen arviointityö käynnissä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 14.12.2020 12.28
Tiedote
Kuvassa rahtilaiva konttilastissa kirkkaalla avomerellä matlalla oikealta vasemmalle

Työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta käynnistetty arviointi Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta on lähtenyt hyvin liikkeelle. Arvioinnin toteuttaa Vaasan yliopiston johtama konsortio, joka on esitellyt arvioinnin lähtökohtia HVK:n johdolle ja henkilöstölle. Työn on määrä valmistua ensi huhtikuun puolivälissä.

– Osana normaalia ohjausta ja seurantaa, työ- ja elinkeinoministeriöllä on tapana teettää aika ajoin ulkoisia arvioita hallinnonalansa organisaatioista. Huoltovarmuuskeskuksen tapauksessa arviointi palvelee myös laajemmin Suomen huoltovarmuusjärjestelmän kehittämistä, toteaa TEM:n ylijohtaja Riku Huttunen, joka toimii arviointityön ohjausryhmän puheenjohtajana.

– Arviointi toimii HVK:n kehittämisen tukena täydentäen keskuksen omaa strategiaprosessia ja 19.11.2020 julkaistua Huoltovarmuusneuvoston analyysia, Huttunen jatkaa.

Arviointityön tavoitteena on tuottaa kattavaan analyysiin perustuva näkemys HVK:n toiminnasta, johtamisesta ja toiminnan vaikuttavuudesta kansallisessa huoltovarmuusjärjestelmässä sekä esittää johtopäätöksiä ja suosituksia näiden kehittämiseksi. Arviointi tarkastelee myös laajemmin Suomen huoltovarmuuden tilannetta ja suorituskykyä pitäen kuitenkin keskeisenä näkökulmanaan HVK:n roolia suomalaisen huoltovarmuuden turvaamisen kokonaisuudessa.

Työn toteuttajaksi valittiin tarjouskilpailun jälkeen Vaasan yliopiston kompleksisuustutkimuksen ryhmän johtama konsortio. Sen kumppaneina hankkeessa ovat Laurea, Maanpuolustuskorkeakoulu ja Poliisiammattikorkeakoulu.

Arvio kattaa HVK:n toimintajärjestelmän ja toiminnan, sekä sen vaikuttavuuden kansallisessa huoltovarmuusjärjestelmässä. Arviointi sisältää myös kansainvälisen näkökulman. Vallitseva pandemiatilanne on otettava huomioon arvioinnin toteutuksessa. Lisäksi arvioitsijaryhmän tulee esittää johtopäätöksiä ja suosituksia toiminnan kehittämisestä.

Ohjausryhmä tukee HVK-arviointityön toteuttamista

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti syyskuussa ohjausryhmän tukemaan HVK:n arviointityön toteuttamista. Ryhmän tehtäviin on kuulunut arviointityön tekijän valinta tarjouskilpailun pohjalta, arviointityön toteuttamissuunnitelman hyväksyminen, työn toteutuksen ja tavoitteiden saavuttamisen ohjaaminen sekä aikataulun, kustannusten ja toteutuksen etenemisen seuranta.

Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) ja jäseninä maatalousneuvos Kirsi Heinonen (MMM), hallitusneuvos Tarja Jaakkola (PLM), hallitusneuvos Kari Klemm, (TEM), budjettineuvos Jaana Kuusisto (VM), erityisasiantuntija Konsta Luukka (LVM) ja lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä (STM). Ohjausryhmän sihteeri on kaupallinen neuvos Eeva-Liisa Koltta-Sarkanen (TEM) ja nimettynä asiantuntijajäsenenä neuvotteleva virkamies Henri Backman (TEM).

Lisätiedot:
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, puh. 050 431 6519 (ohjausryhmän pj.)

 
Sivun alkuun