Hyppää sisältöön

Ministeri Lindström Pohjoismaiden kotouttamisministerien kokoukseen Osloon

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 25.9.2017 12.00
Tiedote

Pohjoismaiden kotouttamisasioista vastaavat ministerit tapaavat Oslossa 26.9.2017. Ministerit keskustelevat erityisesti maahanmuuttajien työllisyyden edistämisestä.

Monet maahanmuuttajien kotoutumiseen ja työllistymiseen liittyvät haasteet ovat Pohjoismaille yhteisiä. Polut työmarkkinoille ovat liian pitkiä ja työttömyysasteet korkeita, erityisesti nuorilla ja naisilla.

– Tiedämme tutkimuksista, että varhaiset kontaktit työelämään parantavat selvästi maahanmuuttajien työllistymistä. Aion kertoa pohjoismaisille kollegoilleni muun muassa sitä, miten olemme Suomessa lisänneet kotoutumiskoulutuksessa työelämäosaamista ja työssä oppimista, työministeri Jari Lindström sanoo.

Ministeri Lindström aikoo kokouksessa jakaa myös havaintoja, joita teki tutustuessaan kotouttamiseen Yhdysvalloissa viime keväänä.

– Vaikutuin Yhdysvalloissa siitä, miten maahanmuuttajat ottivat omaa vastuuta ja omistajuutta kotoutumisessaan. Hyvään kotoutumiseen tarvitaan hyvää järjestelmää, mutta myös maahanmuuttajien omaa halua työllistyä ja osallistua yhteiskunnan rakentamiseen. Lisäksi tarvitaan avointa keskustelua maahanmuuttajajärjestöjen kanssa, ministeri Lindström tiivistää.

Maahanmuuttajien työllistymisen lisäksi ministerit keskustelevat siitä, miten erilaiset asuttamismallit voivat edistää pakolaisten ja maahanmuuttajien työllistymistä ja miten samaan aikaan estetään maahanmuuttajien keskittyminen tietyille alueille.

Epävirallinen ministeritapaaminen kytkeytyy Pohjoismaiden ministerineuvoston keväällä 2016 käynnistämään kotouttamista koskevaan yhteistyöohjelmaan. Ohjelman tavoitteena on helpottaa kokemusten ja parhaiden käytäntöjen vaihtamista Pohjoismaiden välillä sekä laajentaa yhteistä tietopohjaa kotoutumiseen liittyvistä kysymyksistä.

Edellinen vastaava kokous järjestettiin Suomen puheenjohtajuuskaudella Kööpenhaminassa 25.11.2016.

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, p. 050 5740 236
neuvotteleva virkamies Anna Bruun, p. 029 50 48254

 
Sivun alkuun