Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Ministeri Lindström tutustuu maahanmuuttajien kotouttamisen toimijoihin Yhdysvalloissa

Työ- ja elinkeinoministeriö
11.5.2017 12.00
Tiedote

Työministeri Jari Lindström vierailee Yhdysvalloissa 14.–20.5.2017 tutustuakseen maahanmuuttajien työllistymistä ja kotoutumista edistäviin järjestöihin, projekteihin, yrityksiin, yhteisöihin ja viranomaiskäytäntöihin.

Vierailu on ensimmäinen suomalaisen työministerin matka Yhdysvaltoihin työ- ja elinkeinoministeriön perustamisen eli vuoden 2008 jälkeen. Matka on toteutettu yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa.

Matka tarjoaa ministerille ja asiantuntijoille mahdollisuuden tavata yhdysvaltalaisia maahanmuuttajien työllistämisen edistämisen sekä radikalisaation ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyn asiantuntijoita. Tarkoituksena on etsiä malleja ja näkökulmia viranomaisyhteistyön kehittämiseksi myös Suomessa.

Monipuolinen ohjelma

Vierailu alkaa pääkaupungista Washington DC:stä, missä delegaatio tapaa maahanmuuttajien työllistymisestä vastaavia liittovaltion hallinnon edustajia tarkoituksena keskustella kotouttamispolitiikasta Yhdysvalloissa ja Suomessa sekä Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikasta.

Delegaatio vierailee myös Brookings Institutionissa tutustumassa tutkimuskeskuksen Cities and Refugees: The European Response -tutkimushankkeeseen. Washingtonin tutustumiskohteisiin lukeutuu Shoulder to Shoulder -kampanja, joka tukee uskonnollisten yhteisöjen välistä yhteistyötä. Vierailu keskittyy uskonnollisten yhteisöjen sisällä tehdyn radikaalin ajattelun ennaltaehkäisevään työhön sekä yhteisöjen rooliin kotouttamisen, koulutuksen, hyvinvoinnin ja työllistymisen edistämisessä.

Chicagossa ministeri tapaa pormestarin toimistolle kuuluvan Office of the New Americans -toimintayksikön johtoa. Delegaatio tutustuu lisäksi turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen erikoistuneeseen RefugeeOne-järjestöön sekä Council of Religious Leaders of Metropolitain Chicago -neuvostoon.

Kirkon Ulkomaanavulla keskeinen rooli

Ministerin mukana Yhdysvaltoihin matkustavat sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio ja maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen TEM:stä. Mukaan lähtevät myös ministerin erityisavustaja Sakari Puisto ja virkamiessihteeri Akseli Koskela sekä viestintäasiantuntija Jenni Hakala.

Kirkon Ulkomaanavun asiantuntijat matkalla ovat Uskonnollisten ja perinteisten toimijoiden rauhanverkoston päällikkö Mahdi Abdile, Rauhanverkoston johtaja Mohamed Elsanousi, Ulkomaanavun Yhdysvaltain toimiston johtaja Matthew Costello järjestön Washingtonin toimistosta sekä projektikoordinaattori Milla Perukangas ja viestintäasiantuntija Anna Tervahartiala.

Kirkon Ulkomaanapu on tukenut työ- ja elinkeinoministeriötä ohjelman laatimisessa. Ulkomaanavulla on 70 vuoden kokemus kehitysyhteistyöstä, humanitaarisesta avusta ja pakolaisuudesta. Järjestön Reach Out -hanke paneutuu radikalisaation ennaltaehkäisyyn Suomessa.

Medialle:

Ministeri Lindström on matkan aikana suomalaisten toimittajien tavattavissa, lisätietoja saa Jenni Hakalalta, [email protected]

Matkan kulkua voi seurata Twitterissä hashtägillä #jarppaUSA

Linkkejä:

Brookings Institution

Cities and Refugees

Shoulder to Shoulder Campaign

ADAMS

RefugeeOne

Council of Religious Leaders of Metropolitan Chicago

Kirkon Ulkomaanapu

Reach Out

Uskonnollisten ja perinteisten toimijoiden rauhanvälitysverkosto


Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Sakari Puisto, TEM, p. +358 46 923 4915
maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio, SM, p. +358 50 456 0866
ministerin virkamiessihteeri Akseli Koskela, TEM, p. +358 46 923 2584
maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, TEM, p. +358 40 522 7175
Suomen-työn koordinaattori Milla Perukangas, Kirkon Ulkomaanapu, p. +358 40 6601 990
rauhanverkoston päällikkö Mahdi Abdile, Kirkon Ulkomaanapu, p. +358 50 4423292
viestintäasiantuntija Jenni Hakala, TEM, p. +358 50 386 9942

 
Sivun alkuun