Hyppää sisältöön

Ministeri Lintilä keskustelee Kiinan kauppaministerin kanssa maiden yhteistyöstä ja kaupan elpymisestä koronapandemian jälkeen

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 25.5.2021 11.00
Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Kiinan kauppaministeri Wang Wentao keskustelevat videoyhteyden välityksellä 25.5.2021. Keskustelussa käydään läpi maiden välisen kaupan ja investointien tilannetta, innovatiivisen liiketoiminnan komitean yhteistyötä sekä ajankohtaisia yritysten liiketoimintaympäristön muutoksia. Tavoitteena on vauhdittaa Suomen ja Kiinan välistä yhteistyötä kaupassa ja taloudessa.

Ministerit keskustelevat muun muassa siitä, kuinka maiden välistä kauppaa voidaan edistää koronapandemian aikana ja sen jälkeen. Ministeri Wang on aloittanut tehtävässään joulukuussa 2020, ja tämä on hänen ensimmäinen ministerikeskustelunsa Suomen kanssa.

– Koronapandemia on aiheuttanut haasteita maidemme väliselle kaupalle. Meidän on tuettava yritystemme yhteistyötä ja oltava valmiita hyödyntämään kaupallistaloudelliseen yhteistyöhömme sisältyvä potentiaali pandemian jälkeen, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Suomella ja Kiinalla yhteistyömahdollisuuksia vähähiilisyydessä ja kiertotaloudessa

Suomen ja Kiinan välillä on yhteistyön mahdollisuuksia muun muassa vähähiilisyyteen, kiertotalouteen ja hyvinvointiin liittyvissä teknologioissa. Kiina on ilmoittanut tavoittelevansa hiilidioksidipäästöjen vähentämistä vuodesta 2030 alkaen ja hiilineutraaliutta vuoteen 2060 mennessä. Uudessa viisivuotissuunnitelmassa Kiina painottaa innovaatioiden merkitystä. Tämä on mahdollisuus myös suomalaisille yrityksille.

Suomen ja Kiinan välinen innovatiivisen liiketoiminnan komitea perustettiin vuonna 2017 elinkeinoministeri Lintilän ja Kiinan kauppaministerin yhteisjulistuksella. Yritysvetoisen komitean tavoitteena on edistää kaupallisia yhteishankkeita Suomen ja Kiinan välillä. Ministerit haluavat tukea yritysten aktiivista vuoropuhelua ja ratkaisujen etsimistä yhteisiin haasteisiin kaupan ja investointien vauhdittamiseksi.

Yritysten liiketoimintaympäristön muutokset ovat korostuneet koronapandemian aikana. Muun muassa ihmisten ja tavaroiden liikkuvuudelle on asetettu erityisiä rajoituksia. Ministerit vaihtavat tietoja ja näkemyksiä liiketoimintaympäristön kehittämisestä.

Lisätiedot:

elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-KV-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
neuvotteleva virkamies Mikko Puustinen, TEM, p. 029 504 714
erityisasiantuntija Riikka Astala, TEM, p. 029 504 7057

 
Sivun alkuun