Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Ministeri Lintilä: Rolls Roycen meritutkimuskeskus työllistää heti ja luo Suomeen merialan ekosysteemin

Työ- ja elinkeinoministeriö
8.3.2017 17.14
Tiedote

– Suomi on saanut 8.3.2017 meriklusterin imussa hienon investointiuutisen, joka lisää välittömästi osaamisperusteista työllisyyttä koko meriklusteriin kuuluvassa laajassa arvoketjussa ympäri Suomea, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Rolls Royce on juuri kertonut perustavansa Turkuun autonomisen meriliikenteen tutkimuskeskuksen. Päätös tarkoittaa samalla yhtiön autonomisen meriliikenteen kehitysresurssien keskittämistä Suomeen. Kehittämistarve syntyy, kun meriliikenteen navigointi automatisoituu. Kehityskeskuksen toiminta alkaa jo tänä vuonna.

Ministeri Lintilän mukaan tämän investointipäätöksen syntyminen edellytti huolellista työtä Suomen vahvuuksien kirkastamisessa kansainväliselle toimijalle, jolle oli ottajia maailmalla. Suomen vahvuuksina purivat olemassa oleva meriklusteri, sopiva merialue, runsas ICT- ja digiosaaminen, kannustava innovaatiorahoitus sekä ennustettava ja turvallinen yhteiskunta.

– Kiitän kaikkia Team Finland -joukkueemme työntekijöitä antaumuksellisesta työstä, jota olette tehneet tämän investoinnin hankkimisessa Suomeen, toteaa elinkeinoministeri Lintilä.

Ministeri Lintilä pitää Rolls Roycen investointia hyvänä esimerkkinä ekosysteemiajattelun tulemisesta osaksi elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaa. – Iso, kansainvälinen toimija on ymmärtänyt, että tarvittava uuden teknologian ja osaamisen määrä on niin suuri, että edes heidän voimavaransa eivät riitä kehittämään sitä yksin. Siksi se on päätynyt ekosysteemiajatteluun, jossa kolmannet osapuolet, jopa kilpailijat, pääsevät osallistumaan työhön, havainnollistaa ministeri Lintilä.

– Merialan Suomeen suuntautuvien investointien potentiaali on iso, korostaa elinkeinoministeri Mika Lintilä. Jatkamalla tiivistä Team Finland -yhteistyötä voimme olla kehittämässä Suomesta yhä kiinnostavampaa toimintaympäristöä kansainvälisille meriklusterin yrityksille. Yhteistyössä ovat olleet mukana työ- ja elinkeinoministeriön vetovastuulla Tekes alan rahoitusohjelmissa, VTT ja yliopistot tutkimuksessa, liikenne- ja viestintäministeriö sekä Trafi itsenavigoivien laivojen testialueen sääntelyssä. Finpro ja Invest in Finland toteuttivat huolellisesti kosinnassa tarvitun meriteollisuuden ja ICT-yritysekosysteemin kuvauksen.

– Meriliikenteen tutkimuskeskuksen käynnistyspäätös kirittää koko suomalaista yritys- ja tutkimuskenttää panostamaan meriklusterin vanavedessä entistä vahvemmin digitalisaatioon ja keinoälyn käytön kehittämiseen, linjaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto sekä useat suomalaiset pk-yritykset ovat nyt päässeet digitalisaation ja keinoälyn kehittämisen ytimeen uuden tutkimuskeskuksen strategisena kumppanina.

Lisätiedot:
Erityisavustaja Hannu Väänänen, TEM, puh. 050 410 4909
Toimialajohtaja Reijo Münther, TEM, puh. 050 443 0245

Katso myös:

Tekesin Arktiset meret -ohjelma

 
Sivun alkuun