Hyppää sisältöön

Ministeri Rehn: energiastrategiaan tulossa myös 100 %:n uusiutuvan skenaario

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 9.6.2016 11.15
Tiedote

- Sitran raportti tuo varmasti lisäarvoa energia- ja ilmastopolitiikan skenaariotarkasteluihin sekä kustannustehokkaimpien päästöpolkujen arvioimiseen, totesi elinkeinoministeri Olli Rehn 9.6.2016 ottaessaan vastaan "Mitä Pariisin ilmastosopimus tarkoittaa Suomen energia- ja ilmastopolitiikalle?" -raportin.Sen luovutti ministerille Sitran johtaja Mari Pantsar.

Sitran on tilannut raportin Climate Analytics -tutkimuslaitokselta antamaan Suomelle eväitä rakentaa ilmasto- ja energiastrategia, joka täyttää Pariisin ilmastosopimuksen asettamat tavoitteet. Tilaisuudessa Suomen tilannetta analysoi tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Bill Hare, joka on toiminut muun muassa hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n johtavana kirjoittajana.

- Olemme talven mittaan valmistelleet vuoteen 2030 ulottuvaa Suomen energia- ja ilmastopolitiikan toimintasuunnitelmaa, joka sisältää käytännön toimia uusiutuvan energian tuotannon mittavaksi lisäämiseksi Suomessa, totesi ministeri Rehn.

- Vuoteen 2030 ulottuvien perusskenaarion ja politiikkaskenaarion lisäksi valmistelemme strategian yhteydessä myös kolmannen, vuoteen 2050 ulottuvan skenaarion, joka perustuu 100 prosenttisesti uusiutuvaan energiaan. Siinä Suomi tuottaisi vuonna 2050 kaiken energiansa uusiutuvista, hiilineutraaleista lähteistä.

- Mielestäni tämän tapainen, muutamaa pykälää kunnianhimoisempi tarkastelu, johon muun muassa ympäristöjärjestöt ovat minua haastaneet, on omiaan lisäämään keskustelua energia- ja ilmastopolitiikan realistisista vaihtoehdoista, arvioi ministeri Rehn.

- Energia- ja ilmastopolitiikalla on monta erilaista merkkipaalua. Lähin on vuodessa 2020, jota koskevat EU:n asettamat tavoitteet Suomi on saavuttamassa ja osin jo saavuttanutkin. Nyt tarkastelun päämäärävuosi on 2030, johon myös on EU:n asettamilla, osin vielä tarkentumattomilla tavoitteilla tähdätään.

- On selvää, että Euroopan ja Suomen energia- ja ilmastopolitiikan haasteet eivät suinkaan lopu vuoteen 2030, vaan sen jälkeen ne kovenevat. Ilmastonmuutoksen hillintään vaikuttaa päästövähennysten suuruuden lisäksi myös se, minkälaisella polulla tavoitteisiin mennään. Kyse on siis päästöbudjetista, eli otetaanko jo nyt jyrkempi päästövähennyspolku ja tulevaisuudessa loivempi, vai päinvastoin, Rehn analysoi.

Lisätiedot:

elinkeinoministerin erityisavustaja Markku Rajala, puh. 050 345 8490

 
Sivun alkuun