Hyppää sisältöön

Ministeri Tiilikainen: Ollilalta hyvä esitys Pohjoismaiden yhteisestä energiavisiosta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 20.6.2017 15.46
Tiedote

Jorma Ollila luovutti 20.6.2017 Oslossa ehdotuksena pohjoismaisen energiayhteistyön kehittämisestä seuraavien 5–10 vuoden aikana Pohjoismaiden ministerineuvostolle ja neuvoston puheenjohtajamaan Norjan energiaministerille Terje Søviknesille.

Raportti sisältää 14 ehdotusta yhteistyön tiivistämisestä. Ollilan mukaan haasteisiin vastaaminen on aloitettava siitä, että pohjoismaiselle energiayhteistyölle määritellään selkeä visio.

– Jorma Ollilan raportti luo erinomaista pohjaa pohjoismaisen energiayhteistyön kehittämiselle. Tavoitteet jaan täysin. Maailman älykkäimmän energiajärjestelmän luominen ja vihreään talouteen siirtyminen kustannustehokkaasti edellyttää sekä laajaa yhteistyötä että markkinaa, arvioi asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

– Energiayhteistyön tulisi painottua aloille, joilla meillä on yhteisiä intressejä myös EU:ssa.

– Energia-alan tutkimus- ja innovaatioyhteistyöllä voidaan saavuttaa lisää tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Pohjoismaille luontaisia tutkimusalueita olisivat älykkäät sähköverkot, älykkäät kaupungit sekä liikenne. Toukokuussa 2018 pohjoismaiden ja komission yhteistyönä järjestettävät puhtaan energian ministerikokous (CEM9) ja Mission Innovation -kokous (MI-3) ovat mainio tilaisuus esitellä yhteistä osaamistamme laajemmalle kansainväliselle yhteisölle, Tiilikainen korostaa.

Tiilikaisen mukaan myös Ollilan sähkömarkkinoita koskevat keskeiset ajatukset vastaavat Suomen tavoitteita. Markkinoiden kehittäminen yhdessä Baltian ja koko EU:n kanssa on tärkeää.

– Omat kokemukseni tukevat myös raportissa esitettyä Pohjoismaiden ministerineuvoston operatiivisen työn linkittämistä vahvasti EU-valmisteluun ja -vaikuttamiseen, Tiilikainen painottaa.

Pohjoismaiden ministerineuvosto antoi tammikuussa 2016 Jorma Ollilalle tehtäväksi strategisen selvitystyön Pohjoismaiden energiayhteistyöstä. Analyysi on myös osa uudistustyötä, jonka tavoitteena on muun muassa ministerineuvoston työn tehostaminen.

Elinkeinoministeri Olli Rehn totesi tuolloin, että esimerkiksi EU:n suunnitelmat Energiaunionista tuovat uusia mahdollisuuksia ja haasteita Pohjoismaiselle energiayhteistyölle. Rehn arvioi myös, että Ollila on paras valinta selvittäjäksi Suomelle tärkeässä asiassa.

Lisätietoja verkossa:
Jorma Ollilan raportti: ”Pohjoismainen energiayhteistyö: vahva tänään – vahvempi huomenna”
Pohjoismaiden ministerineuvoston tiedote raportin luovutuksesta Oslossa 20.6.2017

Lisätiedot:
asunto-, energia- ja ympäristöministerin erityisavustaja Jyrki Peisa, puh. 050 364 0836
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, puh. 050 431 6518
teollisuusneuvos Petteri Kuuva, TEM, puh.  050 331 5309

 
Sivun alkuun