Hyppää sisältöön

Ministerit Lintilä ja Skinnari edistävät Suomen elintarvike-, tekstiili- ja terveysalan vientiä Ruotsiin

työ- ja elinkeinoministeriöulkoministeriö
Julkaisuajankohta 14.4.2021 11.26
Tiedote
Ministerit Mika Lintilä ja Ville Skinnari
Ministerit Mika Lintilä ja Ville Skinnari

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari tekevät virtuaalisen Team Finland -vierailun Ruotsiin 15.4.2021. Vierailun tavoitteena on tiivistää suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten kauppasuhteita erityisesti ruoka- ja juomateollisuudessa, tekstiiliteollisuudessa sekä kestävän terveydenhuollon alalla.

Koronapandemia on luonut uudenlaisia mahdollisuuksia Suomen ja Ruotsin välisille kauppasuhteille. Pandemian aikana Suomen vienti supistui suurimmista kumppanimaista vähiten Ruotsiin. Suomalaiset vientiyritykset panostavat nyt ensisijaisesti lähimarkkinoille.

Suomi ja Ruotsi panostavat kestävään kasvuun

Molemmat maat tavoittelevat sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää taloudellista kasvua. Yhteistyön tavoitteena on löytää innovatiivisia ja kiertotaloutta tukevia liiketoimintaratkaisuja.

–  Vierailun tavoitteena on kehittää yhteistyömalleja ja löytää kestäviä liiketoimintaratkaisuja. Ruotsi on juuri julkaissut sadan kohdan kiertotalouden toimenpidesuunnitelman ja vastaavasti Suomessa on uusi, hallitusohjelman mukainen kiertotalousstrategia. Uskon, että nämä poliittiset viitekehykset tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja tukea myös yritysten väliseen yhteistyöhön, liiketoiminnan kehittämiseen ja uusille kestäville ratkaisuille, ministeri Lintilä sanoo.

Ruotsi on Suomen läheisin kaupallinen ja taloudellinen kumppani

Ruotsi tarjoaa suomalaisille yrityksille hyvän ponnistuslaudan kansainvälisille markkinoille. Vierailun aikana yrityksillä on mahdollisuus edistää vientiään ruoka- ja juomateollisuudessa, tekstiiliteollisuudessa sekä kestävän terveydenhuollon alalla.

– Maailmalla on nyt kysyntää suomalaiselle osaamiselle ja ratkaisuille. Viennin käynnistäminen ruotsalaisten kanssa antaa hyvin valmiuksia oppia kansainvälistä liiketoimintaa, mikä on laajennettavissa sitten muualle Eurooppaan ja maailmalle. Vierailin Tukholmassa viime viikolla ja tahtotila tehdä yhdessä on nyt molemminpuolinen, koska kilpailu maailmalla on kovaa, ministeri Skinnari sanoo.

Vierailulle osallistuu noin 40 suomalaista yritystä. Mukana ovat Oats by Kinnusen Mylly Oy, Hartwall, Helsinki Mills, Helsinki Wildfoods Oy, Kiantama Oy, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Porokylän Leipomo, Real Snacks Oy, Suomisen Maito Oy, Tenu Ventures Ltd, TwoDads Ltd, Oy Weekend Snacks Ltd, Coveross Oy, Emmy Clothing Company, NordShield, Oikiat Design Oy, RePack, Touchpoint, Rester Ltd, Woodly, Abomics Oy, ARKCON, BeingHealthy Oy, BusinessOulu, Coronaria, Envera Oy, Futurice, Granlund Oy, Helvar, Itula, Medanets, Medixine, Megical, Monidot, Newlcon Oy, Nukute Ltd, Secapp, Timmi Software Ltd, Tridify ja Oulun yliopisto.  

Team Finland on suomalaisyrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Verkosto tarjoaa yrityksille sujuvan palveluketjun neuvonnasta rahoitukseen ja järjestää vientiä edistäviä kansainvälisiä vierailuja. Ruotsin puolelta vierailulle osallistuu muun muassa sisäänostajia, kauppakamarien jäsenyrityksiä sekä eri organisaatioiden edustajia

Lisätiedot:
elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
erityisasiantuntija Kati Shibutani, TEM, p. 029 504 9047 
kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Tiina Vainio, UM, p. 050 524 6559

 
Sivun alkuun