Hyppää sisältöön

Ministerit Virolainen ja Tiilikainen mukana pohtimassa energiamurroksen mahdollisuuksia energiajärjestö Irenan Suomen vierailulla 26.4.–27.4.

työ- ja elinkeinoministeriöulkoministeriö
Julkaisuajankohta 20.4.2018 11.17
Tiedote

Kansainvälisen uusiutuvan energian järjestön (International Renewable Energy Agency, Irena) johtoa ja asiantuntijoita saapuu Helsinkiin ensi viikolla. He tapaavat vierailun aikana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen sekä asunto- ja energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen. Vierailun teemoina ovat globaali energiamurros ja Suomen vastaukset siihen tutkimuksen, innovaatioiden ja yritysten tarjoamien tuotteiden ja palvelujen avulla.

Irena on hallitusten välinen vuonna 2009 perustettu järjestö, joka on nopeasti kasvanut johtavaksi kansainvälisesti uusiutuvan energian käyttöä edistäväksi organisaatioksi. Suomalainen Sakari Oksanen on toiminut Irenan varapääjohtajana vuodesta 2015 alkaen.

Torstaina 26.4. aamupäivällä ohjelmassa on yrityksille suunnattu työpaja Business Finland -talossa, jossa pohditaan Suomen ja Irenan yhteistyön tarjoamia mahdollisuuksia. Ministeri Anne-Mari Virolainen avaa tilaisuuden, jonka jälkeen Irenan edustajat kertovat varapääjohtaja Sakari Oksasen johdolla järjestön yrityksille tarjoamista palveluista muun muassa teknologisen yhteistyön ja uusiutuvan energian innovaatioiden osalta. Tämän jälkeen suomalaiset yritykset esittelevät erityisosaamistaan kestävässä metsätaloudessa, biomassojen käsittelyssä ja kiertotalouden edistämisessä.

Iltapäivällä 26.4. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululla järjestettävässä seminaarissa pohditaan, miten puhdas energiajärjestelmä toimii kovilla pakkasilla ja miten Suomi voi hyötyä energiamurroksesta. Seminaarissa esiintyvät ministeri Kimmo Tiilikaisen lisäksi muun muassa Irenan innovaatio- ja teknologiajohtaja Dolf Gielen ja Aalto-yliopiston professori Armi Temmes. Tilaisuuden järjestää Strategisen tutkimuksen neuvoston Smart Energy Transition -hanke yhteistyössä UM:n, TEM:n ja Business Finlandin kanssa.

Perjantaina 27.4. aamulla ulkoministeriössä pidetään tietoisku, jossa aiheena on Suomen rooli globaalissa energiamurroksessa. Irenan edustajien alustuksen jälkeen Suomen ratkaisuista kertovat Satu Santala UM:sta, Petteri Kuuva TEM:stä, Tiina Koljonen VTT:ltä, Armi Temmes Aalto-yliopistosta ja Helena Sarén Business Finlandista.
 
Lisätiedot verkossa:

Työpaja Business Finland -talossa 26.4. klo 9.00–11.30:
https://www.businessfinland.fi/en/whats-new/events/2018/workshop-with-irena/
 
Seminaari Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululla 26.4. klo 13:15-15:30
http://smartenergytransition.fi/fi/seminaari-miten-puhdas-energiajarjestelma-toimii-kovilla-pakkasilla-ja-miten-suomi-voi-hyotya-energiamurroksesta/

Global Energy Transition and Finnish Responses” –tietoisku 27.4. klo 9.00-11.00 UM:ssä:
https://www.lyyti.fi/reg/Global_Energy_Transition_and_Finnish_Response_tietoisku_0534

Kansainvälisen uusiutuvan energian järjestön Irena:
http://www.irena.org/

Lisätiedot:

johtava asiantuntija Pekka Orpana, UM, puh. 050 465 8215
vastuuvirkamies Toivo Martikainen, UM, puh. 050 326 8633
erityisasiantuntija Kati Veijonen, TEM, puh. 029 504 7170
ohjelmajohtaja Helena Sarén, Business Finland, 040 343 3324
vuorovaikutusjohtaja Karoliina Auvinen, Aalto-yliopisto, puh. 050 462 4727

 
Sivun alkuun