Hyppää sisältöön
Media

Raportti esittää keinoja sopimuksellisuuden kehittämiseen alue- ja kaupunkikehityksen toimintatapana

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 24.3.2023 10.00
Tiedote

Sopimukset, sopiminen ja kumppanuus ovat muodostuneet alue- ja kaupunkikehityksen tärkeiksi toimintatavoiksi. Sopiminen erityisesti kaupunkien ja valtion välillä on vakiintumassa, mutta samalla se etsii vielä muotoaan.

Tuore raportti tarjoaa aineksia sopimusajattelun kehittämiseen alkaen käsitteellisestä jäsentämisestä ja hyödyllisistä ulkomaisista vertaisesimerkeistä, päätyen käytännönläheisiin suosituksiin. Samalla se nostaa keskusteluun sopimuksellisuuden suhteen muihin alue- ja kaupunkikehittämisen välineisiin. 
 
Paikat ja teemat, joihin sopimuksellisuus istuu, tulisi raportin mukaan tunnistaa paremmin. Keskeisimpänä raportin tuloksista nousee kysymys, mielletäänkö sopimukset erityiskeinoksi vaiko valtavirran keskeiseksi välineeksi myös aluekehittämisessä.
 
Sopimuksia tai sopimista kehittämisen välineenä kaupunkien ja valtion välillä käytetään muun muassa maankäytön, asumisen ja liikenteen kysymyksissä, innovaatiotoiminnan vauhdittamisessa ja uusimpana myös maakuntien ja valtion välillä käytävissä aluekehittämiskeskusteluissa.

Lisätiedot:
hankkeen projektipäällikkö, FT Ilppo Soininvaara, p. 050 411 0980
tutkimusjohtaja Petri Kahila, Itä-Suomen yliopisto, Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, p. 050 411 8445
johtava asiantuntija Katja Palonen, TEM, p. 029 504 7071
erityisasiantuntija Olli Voutilainen, TEM, p. 029 506 4919 
 

 
Sivun alkuun