Hyppää sisältöön
Media

Selvitys: luovan talouden rahoitusinstrumenttien yhteensovittamisessa parannettavaa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2023 9.58
Tiedote

Luovan talouden yritysten julkisia rahoitusinstrumentteja on tarjolla kattavasti, mutta instrumenttien yhteensovittamisessa on parannettavaa, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön 2.3.2023 julkaisemassa selvityksessä ” Julkisten rahoitusinstrumenttien toimivuus monistettavien sisältöjen rahoituksessa”.

Selvityksen mukaan esimerkiksi ELY-keskusten rahoituksen ja Business Finlandin Tempo-rahoituksen välissä näyttäisi olevan "aukko" varhaisen vaiheen kehittämisen rahoituksessa. Finnveran instrumentteja voitaisiin myös hyödyntää nykyistä laajemmin luovien alojen yrityksissä. 

Selvityksen tavoitteena on tukea TEM:n luovan talouden tiekartan toimeenpanoa. Yhtenä pullonkaulana tiekartassa on tunnistettu alalle sopivien rahoitusinstrumenttien puute ja olemassa olevien rahoitusinstrumenttien soveltumattomuus alan yritysten rahoittamiseen. Luovan talouden liiketoiminta pohjautuu suureksi osaksi aineettomaan arvonluontiin, joka konkretisoituu esimerkiksi tuotemerkkeinä, patentteina ja tekijänoikeuksina. Varsinkin monistettavat sisällöt elävät digitalisaation ja alustatalouden johtamassa murroksessa. 

Selvityksen laativat 4FRONT Oy:n Vesa Salminen, Kalle Piirainen ja Heidi Uitto. Raportissa tarkasteltiin TEM:n alaisuudessa toimivien organisaatioiden tarjoamia rahoituspalveluita (Business Finlandin, ELY-keskusten ja Finnveran rahoituspalvelut sekä julkiset pääomasijoitukset).

Lisätiedot: 
neuvotteleva virkamies Petra Tarjanne, TEM, p. 029 506 3691
 

 
Sivun alkuun