Hyppää sisältöön
Media

Tilapäistä suojelua saava voi aloittaa työt heti lupapäätöksen saatuaan – TEMin ohje neuvoo Ukrainasta pakenevia työllistymisessä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 4.4.2022 14.47
Tiedote
Tarjoilija kattamassa pöytää.

Tilapäistä suojelua saavilla on rajoittamaton oikeus tehdä työtä heti, kun he ovat saaneet päätöksen tilapäisestä suojelusta. Oleskelulupakorttia ei tarvitse enää odottaa. He voivat myös ilmoittautua TE-toimistoon työnhakijaksi ja saada työllistymistä tukevia palveluita, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön ohje. 

Jo yli neljä miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan Ukrainasta sotaa muihin maihin. Heistä noin 40 000−80 000 ihmisen arvioidaan päätyvän Suomeen. Suomi on päättänyt myöntää kaikille Ukrainasta sotaa pakeneville tilapäistä suojelua, jos he sitä hakevat 

Tilapäistä suojelua saava voi tehdä töitä vapaasti heti, kun hän on saanut päätöksen oleskeluluvasta. Tilapäisen suojelun päätöksen saa jatkossa tiedoksi aiempaa nopeammin, mikä nopeuttaa työskentelyn aloittamista. Oleskelulupakorttia ei tarvitse enää odottaa.

Tilapäistä suojelua saava voi ilmoittautua TE-toimiston asiakkaaksi ja saada työllistymistä tukevia palveluita, kuten esimerkiksi kielikoulutusta, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön ohje, joka on suunnattu Ukrainasta pakeneville.  

Työpaikasta ei saa Suomessa periä maksua

Monet Ukrainasta sotaa pakenevat ovat työikäisiä. Heillä on paljon osaamista ja monilla on hyvä koulutus. TEMin ohjeessa kerrotaan erilaisiin oleskelulupiin ja viisumittomaan oleskeluun liittyvistä työnteko-oikeuksista sekä tilapäistä suojelua saaville tarjolla olevista työllisyyspalveluista. 

Ohjeessa muistutetaan myös, että palkka- ja työehdot koskevat Suomessa kaikkia, eikä työpaikasta tai sen välittämisestä saa periä työntekijältä maksua. Ohje neuvoo, mistä voi pyytää apua, jos kohtaa asiatonta kohtelua.  

Ohjetta jaetaan Ukrainasta saapuville satamissa, lentokentällä, vastaanottokeskuksissa ja erilaisissa info- ja neuvontapisteissä sekä sosiaalisessa mediassa. Ohje tulee olemaan suomen lisäksi saatavilla myös ukrainaksi, venäjäksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kaikki sotaa paenneet eivät vielä näy tilastoissa

Yli 15 000 Ukrainasta sotaa paennutta on jo hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua. Suurin osa heistä on hakenut tilapäistä suojelua.

Kaikkiaan sotaa paenneita on kuitenkin saapunut enemmän, sillä Ukrainasta voi saapua Suomeen myös viisumivapaasti kolmen kuukauden ajaksi, jos tulijalla on biometrinen passi. Ilman viisumia saapuneiden työnteko-oikeus on kuitenkin tiukasti rajattu. 

Ennen sotaa Suomessa asui vakituisesti noin 7 200 ukrainalaista. Ukrainalaisia on viime vuosina ollut paljon myös maa- ja metsätalouden kausitöissä. 

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Susanna Piepponen, p. 0295 047 990

 
Sivun alkuun