Hyppää sisältöön
Media

TEM:n ohje: Tilapäistä suojelua hakeneilla on oikeus tehdä töitä Suomessa

8.4.2022 15.07

Tervetuloa Suomeen! Kun haet tilapäistä suojelua, voit tehdä Suomessa vapaasti töitä kaikilla aloilla. Suomen työmarkkinoilla on tarvetta monenlaiselle osaamiselle. Näillä ohjeilla pääset halutessasi alkuun työpaikan etsimisessä.

Oikeus tehdä töitä Suomessa

EU-maat ovat päättäneet myöntää Ukrainasta sotaa pakeneville tilapäistä suojelua. Voit hakea tilapäistä suojelua ottamalla yhteyttä poliisiin tai rajaviranomaisiin, kun saavut maahan. Sinulla on oikeus tehdä Suomessa töitä heti, kun olet hakenut tilapäistä suojelua. Saat toimia myös yksityisenä elinkeinonharjoittajana.

Olet voinut saada oleskeluluvan myös muulla perusteella. Tällöin työnteko-oikeutesi riippuu siitä, millainen lupasi on. Voit oleskella Suomessa 90 päivää myös ilman viisumia, jos saavut Schengen-alueelta ja sinulla on biometrinen passi. Tällöin työnteko-oikeutesi on kuitenkin tiukasti rajattu. 

Suomessa on ollut viime vuosina paljon ukrainalaisia maa- ja metsätalouden kausitöissä. Kausityöläisiä tarvitaan tänäkin vuonna noin 16 000. Jos olet kiinnostunut kausityöstä, sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua, jolloin voit hakemuksen jätettyäsi tehdä vapaasti töitä kaikilla aloilla. 

Tilapäistä suojelua hakevat ja saavat ovat Suomessa oikeutettuja vastaanottorahaan, joka turvaa välttämättömän toimeentulon. Vastaanottoraha haetaan vastaanottokeskuksesta. Vastaanottoraha myönnetään kuitenkin vain, jos et voi saada toimeentuloa esimerkiksi ansiotyöllä.

Suomen työmarkkinoilla tarvitaan monenlaista osaamista

Suomessa on tarvetta monenlaisille osaajille. Paikkoja on avoinna niin korkeakoulutetuille kuin ammattitutkinnon suorittaneillekin. Erityisen paljon työpaikkoja on tarjolla IT-alalla, sosiaali- ja terveyspalveluissa, rakennusalalla, majoitus- ja ravintola-alalla, teollisuudessa sekä siivous- ja kiinteistöpalveluissa. Kaikilla näillä aloilla työskenteleekin jo lukuisia ukrainalaisia. Joissakin tehtävissä koulutus- tai kielivaatimukset saattavat tosin asettaa rajoituksia palkattaville henkilöille. 

Voit saada työllistymiseen monenlaista apua 

Kun olet hakenut tilapäistä suojelua, sinut rekisteröidään Suomessa vastaanottokeskukseen, jossa henkilökunta auttaa sinua. Jos haluat tehdä töitä, vastaanottokeskus voi ohjata sinut työnhakijoita auttavaan TE-toimistoon. TE-toimisto neuvoo sinua työnhaussa ja voi tarjota sinulle työllistymistäsi edistäviä palveluita. Voit päästä muun muassa suomen tai ruotsin kielen kurssille. 

TE-toimistoissa on paljon tietoa myös avoimista työpaikoista. Työpaikkoja Suomesta voi löytää esimerkiksi verkkopalveluiden Jobs in Finland ja Töitä Suomesta kautta. 

Lisää tietoa työllistymisestä ja arjen avusta löydät oppaista

Kun saat oleskeluluvan, saat Maahanmuuttovirastolta Tervetuloa Suomeen -oppaan tai 
-esitteen (venäjä ja englanti). Lisää työelämästä ja työntekijän oikeuksista voit lukea myös Työskentely Suomessa -esitteestä (ukraina ja venäjä) tai Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa -oppaasta (ukraina ja venäjä). 

Monissa Suomen kunnissa on myös maahanmuuttaneille tarkoitettuja ohjaus- ja neuvontapalveluita, jotka auttavat arjen haasteissa. Osa tarjoaa apua monella kielellä.

Suomessa kaikilla on oikeus tehdä töitä reiluilla ehdoilla 

Suomessa kaikilla on oikeus turvalliseen ja reiluun työelämään. Minimityöehdoista, kuten palkasta, enimmäistyöajoista ja syrjinnän kiellosta työelämässä, on säädetty laissa. Maksun periminen työnvälityksestä tai työpaikasta on Suomessa kiellettyä. Jos kohtaat asiatonta kohtelua työelämässä, voit olla yhteydessä vastaanottokeskuksen henkilökuntaan, työsuojeluviranomaisiin tai Rikosuhripäivystykseen

Jos sinua yritetään kiristää maksamaan välityspalkkiota, painostaa huonoihin työehtoihin, seksiin tai rikoksiin esimerkiksi työpaikkaa, majoitusta tai apua vastaan, sinun kannattaa pyytää apua vastaanottokeskuksen henkilökunnalta tai muilta viranomaisilta. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on viranomainen, joka voi myös tarvittaessa auttaa. 

Lisätietoa sivulta ukrainaksi: ihmiskauppa.fi/ukr, venäjäksi: ihmiskauppa.fi/rus tai englanniksi: humantrafficking.fi.

Lisätietoja:

Ohje eri kielillä

Ukraina
Особи, яким надано тимчасовий захист, мають право працювати у Фінляндії

Venäjä
Получатель временной защиты имеет право работать в Финляндии

Ruotsi
Personer som får tillfälligt skydd har rätt att arbeta i finland

Englanti
People receiving temporary protection have the right to work in Finland

Sivun alkuun