Hyppää sisältöön

Toimialaraportti: Terveys- ja sosiaalipalveluissa odotettavissa sekä murroksia että mahdollisuuksia

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2017 12.45
Tiedote

Terveys- ja sosiaalipalvelualan toimijat odottavat, että sote-uudistus tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta myös kovenevaa kilpailua. Alalla ennakoidaan suurta murrosta ja tunnelma on odottava. Alan pk-yritysten syksyn 2017 suhdannenäkymät ja suhdannenäkymät henkilöstön määrän suhteen ovat hieman heikentyneet viime keväästä.

– Murrosten seurauksena toimialan toimintaympäristö muuttuu oleellisesti jo aivan lähitulevaisuudessa. Murrokset voivat tuoda toimialan yrityksille kuitenkin paljon uusia mahdollisuuksia, toteaa raportin koonnut toimialapäällikkö Terhi Tevameri Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

– Terveys- ja sosiaalipalveluissa ja myös niihin välillisesti liittyvillä aloilla piilee suuri kasvupotentiaali. Esimerkiksi hyvinvointialasta voi muodostua uusi nousuala ja vientituote, Tevameri jatkaa.

Myös digitalisaatio ja teknologia vaikuttavat

Toimialaraportista selviää, että alaa ravistelevia muutoksia sote-uudistuksen lisäksi ovat erityisesti digitalisaatio ja teknologiset innovaatiot. Teknologisen murroksen myötä myös jakamis- ja alustataloutta hyödynnetään yhä enemmän. Trendinä on pyrkimys osaamisen tai resurssien keskinäiseen jakamiseen toimijoiden välillä.

Uudet teknologiset ratkaisut mahdollistavat paremmin esimerkiksi etänä tuotettavat palvelut ja sitä kautta esteettömyyden ja palvelukanavien monipuolisuuden. Lisäksi teknologia edesauttaa työn hallintaa, virheetöntä palvelua ja ennakoivaa informaation tuottamista.

Vuonna 2016 terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialalla toimi noin 18 600 yritystä, joista valtaosa oli pieniä mikroyrityksiä. Henkilöstömäärä alan yrityksissä oli vuonna 2015 noin 67 500 työntekijää.

Tiedot selviävät työ- ja elinkeinoministeriön toimialapalvelun 16.11.2017 julkaisemista sosiaali- ja terveysalan syksyn 2017 toimialaraportista sekä alan pk-toimialabarometrista, jotka käsittelevät alan nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä.

– Tässä tilanteessa on tärkeää rakentaa uudenlaisia ekosysteemejä ja verkostoitumismahdollisuuksia eri kokoisten yritysten ja eri alojen välillä sekä maantieteellisesti, toimialapäällikkö Tevameri toteaa.

Sosiaali- ja terveysalan toimialaraportti
Sosiaali- ja terveysalan pk-toimialabarometri
Seuraa julkistamisseminaaria suorana klo 12.30–16.00
 

Lisätiedot:
toimialapäällikkö Terhi Tevameri, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 050 351 0617
hankepäällikkö Jaana Lappi, TEM, puh. 050 308 8143
kehittämispäällikkö Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

 
Sivun alkuun