Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Työttömyysturvalla töihin tai yrittäjäksi

Työ- ja elinkeinoministeriö
18.4.2016 10.30
Tiedote
Työttömyysturvaa olisi jatkossa mahdollista käyttää työllistymisen edistämiseen eli starttirahan, palkkatuen ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen. Lisäksi työttömyysturvaan esitetään muutoksia, joiden tavoitteena on kannustaa aktiiviseen työn hakemiseen.  

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan kyseisiä muutoksia. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017. Muutokset ovat osa hallituksen kehysriihessä 5.4.2016 sopimaa työllisyyspakettia.

- Olen tyytyväinen tuleviin uudistuksiin. Työttömyysturva tukisi jatkossa työn löytämistä ja yrittäjäksi ryhtymistä. Samalla työttömyysturvaan nyt tehtävät tarkennukset kannustavat työnhakuun. Näin turvaamme työllisyysmäärärahojen riittämisen myös tulevaisuudessa. Arvioimme, että noin 10 000 työttömälle avautuu työmahdollisuus, oikeus- ja työministeri Jari Lindström sanoo.

Starttirahaa ja palkkatukea yhä useammalle

Valtion rahoittamaa työttömyysturvaa käytettäisiin jatkossa työttömän starttirahaan, palkkatukeen ja liikkuvuusavustukseen. Uudistus tuo joustavuutta työllisyysmäärärahojen käyttöön ja takaa niiden riittävyyden.

Peruspäivärahan eli n. 700 euron suuruista starttirahaa voitaisiin myöntää enintään vuodeksi. Palkkatuki olisi jatkossa enintään 30, 40 tai 50 prosenttia palkkauskustannuksista, mikä tekee sen käytöstä joustavampaa. Palkkatuen suuntaamisessa otetaan entistä enemmän huomioon pitkäaikaistyöttömyyden ennaltaehkäisy.

Liikkuvuusavustus on uusi tuki, jossa yhdistetään nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus. Tuki voisi olla enintään kahden kuukauden peruspäiväraha eli jopa 1400 euroa. Tuki kannustaa laajentamaan työnhaun aluetta.

Muutokset ovat ensin kaksivuotisia, jonka jälkeen muutoksia arvioidaan ja niiden jatkosta päätetään.

Muutokset kannustavat aktiiviseen työnhakuun

Jatkossa työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut. Jos oman alan työtä ei ole tarjolla, voidaan TE-toimistossa jo työttömyyden alussa tarjota muun alan työtä.

Työttömyysturvan työmatkoja koskevia säännöksiä yhdenmukaistetaan. Esimerkiksi jos työttömällä on oma auto, sitä tulisi käyttää työmatkoihin myös työssäkäyntialueen ulkopuolella.

Työttömien tulisi osallistua pääsääntöisesti kaikkiin heille tarjottuihin palveluihin. Samalla työttömien palveluita TE-toimistoissa kehitetään. Työtarjouksia, työnhakuvalmennuksia ja omaehtoista työnhakua lisätään.

Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti työn vastaanottamista koskevan lakiesityksen kuusi viikkoa kestävällä lausuntokierrokselle 18.4.2016.

Ministeri Lindströmin esitys
Heikki Räisäsen esitys
Päivi Kermisen esitys

Lisätiedot:
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, puh. 029 506 0066
hallitusneuvos Päivi Kerminen, TEM, puh. 029 504 9011
tutkimusjohtaja Heikki Räisänen, TEM, puh. 029 504 7118
Sivun alkuun