Hyppää sisältöön

Uudet energiateknologiat vahvasti esillä SET-Plan konferenssin keskusteluissa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2019 18.02
Tiedote

Suomi isännöi onnistuneesti 14.-15.11.2019 energiateknologian eurooppalaista SET-Plan konferenssia Helsingissä. Finlandia-taloon oli kokoontunut yli 400 osallistujaa ympäri Euroopan keskustelemaan energia- ja vähähiiliteknologioista sekä siitä, miten EU:ssa voidaan yhdessä nopeuttaa tutkimuksen ja innovaatioiden avulla puhtaaseen energiaan siirtymistä.

– Kokous onnistui kattamaan laajan kaaren energiateknologiaa. Puhetta oli niin uusista teknologioista, teknologian rahoituksesta, että esimerkiksi naisten osuudesta. Esitykset säilyivät kiinnostavina alkaen pääministeri Antti Rinteen avauksesta aina lopun päätössanoihin, totesi Timo Ritonummi, joka veti konferenssin järjestelytiimiä TEM:n energiaosastolla.

Konferenssin loppukommunikean mukaan ponnisteluja ilmastonmuutoksen torjumiseksi täytyy kiireellistä vahvistaa ja lisätä toteuttamalla ne toimet, joihin EU:n on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen yhteydessä. Saavuttamalla EU:n puhtaan energian paketin 2030 -tavoitteet ja sekä kansalliset energia- ja ilmastosuunnitelmat, jotka tasoittavat tietä kohti ilmastoneutraalia Eurooppaa.

On välttämätöntä, että energiajärjestelmiin tehdään rakenteellisia muutoksia edistämällä innovatiivisia teknologioita, digitalisointia sekä energiasetorien välisiä kytkentöjä ja alan yhdentymistä. Energia on kaiken inhimillisen toiminnan perusta, olipa kyse sitten elintarvikkeista, asumisesta, teollisuudesta tai liikenteestä.

Osallistujat korostivat tarvetta tukea oikeudenmukaista ja sosiaalisesti hyväksyttävää energiamuutosta koordinoimalla paremmin eri tasojen (EU:n, alueet, paikallistaso) politiikkatoimia. Näin varmistetaan hallittu ja oikeudenmukainen siirtymä, jossa kukaan ei jää ulkopuolelle.

SET-Plan -konferenssi järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. SET-Plan -kokouksia on järjestetty vuodesta 2008 lähtien. Ensi syksynä konferenssia isännöi Saksa EU:n neuvoston puheenjohtajamaana. Nämä konferenssit tarjoavat päättäjille, yrityksille, tutkijoille ja eri sidosryhmien edustajille mahdollisuuden arvioida Euroopan strategisen energiateknologiasuunnitelman tavoitteiden edistymistä.

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti konferenssin yhteistyössä valtioneuvoston, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja Euroopan komission kanssa. Konferenssi oli osa Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa.

Lisätietoja verkossa:
13th strategic energy technology plan conference outcome
Suomen SET-Plan-konferenssin (13.-15.2019) verkkosivut: www.setplan2019.fi
Tallenteita konferenssin sessioista verkossa tästä linkistä
Kuvia konferenssista: https://www.setplan2019.fi/press-corner/

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Timo Ritonummi, TEM, puh. +358 50 592 2103

 
Sivun alkuun