Hyppää sisältöön

Venäjän alueille Suomesta mallia jätehuoltokysymysten ratkaisuun

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2019 11.54
Tiedote

Venäjän alueiden johtoa vierailee Suomessa 16.-17.9. tutustumassa Suomen kiertotalous- ja jätehuoltosektorin ratkaisuihin. Suomi ja Venäjä ovat pitkään tehneet yhteistyötä ympäristöasioissa, mikä tarjoaa hyvän pohjan uusille yhteistyömahdollisuuksille. Vuoden alusta Venäjällä voimaanastunut uusi jätehuoltolaki asettaa alueille tarkempia velvoitteita jätehuollon järjestämiseksi.

Vierailu tarjoaa Venäjän kaupan toimijoille ja viranomaisille mahdollisuuden verkottua aluejohdon kanssa sekä suomalaisille yrityksille hyvän mahdollisuuden esitellä kiertotalousosaamista. Suomalaiset teknologiset ratkaisut, sääntelykysymykset, kiertotalouteen liittyvä kansalaistiedotus ja -opetus esimerkiksi jätteiden kierrätyksestä kiinnostavat venäläisosapuolta. Suomen ja monien Venäjän alueiden samankaltaiset luonnonolosuhteet ml. arktinen ilmasto edellyttävät pohjoisille alueille sopivia ratkaisuja, joita Suomella on tarjota.

Matkalle osallistuu aluejohtoa 13 Venäjän alueelta, jotka ovat perinteisesti pitäneet yllä suhteita Suomeen. Delegaatiossa ovat mukana muun muassa Karjalan ja Komin tasavaltojen päämiehet ja Kaliningradin, Murmanskin ja Nižni Novgorodin alueiden sekä Mordvan tasavallan varakuvernöörit. Ministeritasolla edustautuvat Moskovan alue, Tatarstanin tasavalta, Tverin alue ja Sahan tasavalta. Lisäksi mukana on edustajia Novgorodin ja Vologdan alueelta.

Vierailun ohjelma

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni tapaa Venäjän aluejohtoa työlounaalla, johon osallistuu Suomen valtionhallinnon ja liike-elämän sidosryhmien ja etujärjestöjen edustajia.

- Olen iloinen, että tälle vierailulle saatiin näin runsas osanotto. Pidän tärkeänä Suomen ja Venäjän alueiden välistä dialogia. Kuulemme mielellämme mitä tarpeita Venäjän alueilla on kiertotalous- ja jätehuoltosektorilla ja etsimme niihin yhdessä ratkaisuja, toteaa ministeri Kulmuni.

Kaksipäiväinen ohjelma painottuu kohdevierailuihin ja sisältää muun muassa tutustumiskäynnit Fortumille, Viikinmäen vedenpuhdistamoon, Marimaticille ja Lassila & Tikanojalle. Vierailun aikana järjestetään myös kiertotalouspainotteinen teknologiaseminaari, jossa esitellään Suomen kiertotalousratkaisuja ja kuullaan tarkemmin alueiden ja kuntien tarpeista muun muassa jäte- ja vesihuoltotilanteen parantamiseksi.

Vierailun järjestelyistä vastaa Team Finland -verkosto, Venäjän kaupallinen edustusto sekä Roscongress Säätiö. Työ- ja elinkeinoministeriön vedolla toteutettavan vierailun järjestelyissä ovat Suomesta mukana Business Finland, Suomalais-venäläinen kauppakamari, ympäristöministeriö, ulkoministeriö, Suomen edustustot Venäjällä sekä East Office. 

Monet Venäjän alueista vierailevat Suomessa säännöllisesti Venäjän kaupallisen edustuston järjestämillä tutustumismatkoilla. Ensimmäistä kertaa Venäjän aluejohtoa saapuu Suomeen näin laajalla kokoonpanolla Team Finlandin järjestämälle vierailulle.

Lisätiedot:
Elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU- ja kv-asiat) Nina Alatalo, TEM, puh. +358 50 431 8015
Neuvotteleva virkamies Pia Sarivaara, TEM, puh. +358 50 477 4098             

 
Sivun alkuun