Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Vuorotteluvapaasijaisuudet ja työttömyysetuudella opiskelu parhaiten työllistäviä työvoimapoliittisia toimenpiteitä

Työ- ja elinkeinoministeriö 29.9.2016 13.29
Uutinen

Lyhyen aikavälin työllisyysvaikutuksiltaan parhaita työvoimapoliittisia toimenpiteitä ovat vuonna 2014 olleet vuorotteluvapaasijaisuudet, opiskelu työttömyysetuudella sekä valtiosektorille työllistäminen. Vastaavasti työllisyysvaikutuksiltaan heikompia ovat olleet kuntouttava työtoiminta, opiskelu kotoutumistuella sekä työ- ja koulutuskokeilut.

Tämä selviää työ- ja elinkeinoministeriön työvoimapoliittisten toimenpiteiden jälkeistä työllistymistä käsittelevästä raportista. Selvitys pohjautuu Tilastokeskukselta saatuihin työssäkäyntitilastoihin, jotka kertovat eri toimenpiteisiin osallistuneiden henkilöiden työmarkkinatilanteesta kolme ja kuusi kuukautta toimenpiteen päättymisen jälkeen. Raportin tulokset perustuvat vuosien 2013 ja 2014 tilastoihin.

Aktiivisilla työvoimapoliittisilla palveluilla eroja palvelujen jälkeisessä työllistymisessä

Raportin mukaan aktiivisilla työvoimapoliittisilla palveluilla on selkeitä eroja palvelujen jälkeisessä työllistymisessä. Parhaiten työllistytään vuorotteluvapaasijaisuuden ja työttömyysetuudella tapahtuneen opiskelun jälkeen. Kuntouttavan työtoiminnan ja kotoutumistuella tapahtuneen opiskelun jälkeen työllistyminen on puolestaan ollut heikointa.

Työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen osallistuneet henkilöt ovat vuonna 2014 alueellisesti parhaiten työllistyneet Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Toimenpiteiden jälkeinen työllistyminen seuraa työmarkkinoiden kehitystä

Työvoimapoliittisten toimenpiteiden jälkeinen työllistyminen on seurannut yleistä työmarkkinoiden kehitystä. Vuodesta 2013 vuoteen 2014 työllistyminen on heikentynyt. Työllistymisosuudet vuonna 2015 ovat todennäköisesti lähellä vuoden 2014 tasoa. Yksityisen sektorin työllistämistoimissa ja valmennuksissa palvelun jälkeinen työllistyminen on raportin mukaan kuitenkin parantunut.

Raportti

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, TEM, puh. 029 504 8450

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/75461

Sivun alkuun