Hyppää sisältöön
Media

Business Finland aloittaa toimintansa 1. tammikuuta 2018

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 28.12.2017 14.28
Tiedote

Tasavallan presidentti vahvisti 28.12.2017 lain Business Finlandista. Laki tulee voimaan 1.1.2018. Lain myötä Tekes muuttuu innovaatiorahoituskeskus Business Finlandiksi ja Finpro Oy Business Finland Oy:ksi.

Uudella Business Finlandilla on palveluksessaan noin 600 henkilöä, lähes 40 toimipistettä ulkomailla sekä toimintaa 15 alueella Suomessa.

Uusi Business Finland tehostaa yrityspalveluiden toimintaa. Jatkossa yritykset saavat yhdestä pisteestä kaikki palvelut liittyen kansainvälistymiseen, innovaatiorahoitukseen, kansainvälisiin investointeihin ja matkailuun.

−Yksi toimija huomioi paremmin yritysten uudistumisen, kasvun ja kansainvälistymisen koko elinkaaren sekä purkaa päällekkäisyyksiä. Tavoitteena on ollut, että yhtenäinen palveluketju ei katkea missään vaiheessa tuotteiden, palveluiden ja liiketoimintamallien kehityksestä markkinoille viemiseen, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Rahoituskeskus ja yhtiö muodostavat yhtenäisesti johdettavan toiminnallisen kokonaisuuden, joka koostuu valtion viranomaisesta (rahoituskeskus) ja asiakastoiminnoista vastaavasta yhtiöstä (Business Finland Oy). Työ- ja elinkeinoministeriö tulosohjaa rahoituskeskusta ja asettaa kokonaisuudelle strategiset tulostavoitteet ja resurssit. Yhtiö on rahoituskeskuksen omistajaohjauksessa ja sen toiminta perustuu pääosin rahoituskeskuksen ja yhtiön väliseen palvelusopimukseen.

Uusi Business Finland tukee hallituksen tavoitteita selkeyttää ja yksinkertaistaa yrityspalvelujärjestelmää, kansainvälistää innovaatiojärjestelmää, kaksinkertaistaa pk-yritysten vienti vuoteen 2020 mennessä sekä tukea maakunnallisia kasvupalveluita vahvalla valtakunnallisella yritysten kasvua ja kansainvälistymistä tukevalla toimijalla. Yhdistämisen tavoitteena on myös kohdentaa henkilöresursseja asiakasrajapintaan sekä ulkomaantoimintoihin.

Tiedote 26.10.: Hallitus antoi lakiesityksen Business Finlandista eduskunnalle
Laki löytyy osoitteesta tem.fi/paatokset
Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen
Valtioneuvoston asetus laivanrakennuksen innovaatioihin myönnettävästä valtionavustuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta
Valtioneuvoston asetus Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandista ja Business Finland -nimisestä osakeyhtiöstä
Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin johtokunnan nimittäminen toimikaudeksi 1.1.2018 – 31.12.2019

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, puh. 050 340 2250
neuvotteleva virkamies Mikko Huuskonen, TEM, puh. 029 506 3732

 
Sivun alkuun