Hyppää sisältöön
Media

Hallituksen esitys: Yrittäjien väliaikainen oikeus työmarkkinatukeen jatkuu marraskuun loppuun

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 9.9.2021 13.31
Tiedote

Yrittäjät ovat voineet saada koronapandemian aikana työmarkkinatukea tavallista lievemmillä edellytyksillä. Hallitus esittää, että oikeus työmarkkinatukeen jatkuisi samoin edellytyksin 30.11.2021 asti.

Nykyisin yrittäjät voivat saada syyskuun loppuun asti työmarkkinatukea koronapandemian vaikutusten takia. Hallitus antoi 9.9.2021 eduskunnalle esityksen väliaikaisten säännösten voimassaolon jatkamisesta.

– Hallituksen tavoitteena on avata yhteiskuntaa ja luopua valtakunnallisista rajoituksista. Vie kuitenkin aikansa ennen kuin yritysten toimintaedellytykset palautuvat ennalleen. Jatkamalla yrittäjien väliaikaista oikeutta työmarkkinatukeen voimme turvata yrittäjien toimeentuloa epävarmassa tilanteessa, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

Voimassaolon jatkaminen koskisi arviolta noin 21 500 yrittäjää kuukaudessa. Sen arvioidaan lisäävän työttömyysturvamenoja arviolta noin 30 miljoonaa euroa.

Millä edellytyksillä yrittäjä voi saada työmarkkinatukea?

Päätoimisesti yrittäjänä työllistyneellä on oikeus työttömyysetuuteen lähtökohtaisesti sen jälkeen, kun yritystoiminta on lopetettu kokonaan. Korona-aikana yrittäjät voivat saada työmarkkinatukea ilman, että yritystoiminnan lopettamista on edellytetty. Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee kuitenkin johtua koronapandemiasta.

Työmarkkinatuen saamisen edellytyksenä on, että koronapandemiasta johtuen

  • yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai
  • yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Työmarkkinatuki koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta siitä, harjoitetaanko yritystoimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana tai yhtiömuodossa. Tukea voidaan myöntää kaikkien toimialojen yrittäjille.

Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?

  1. Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
  2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
  3. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.
  4. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Jos yrittäjä on ollut jo työnhakijana TE-toimistossa ja saa työmarkkinatukea lain jatkuessa, hän asioi jatkossa TE-toimiston kanssa sopimallaan tavalla.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Iiris Niinikoski, p. 0295 047 372 (kysymykset työministerille)
hallitusneuvos Timo Meling, TEM, p. 0295 049 084 (median kysymykset työmarkkinatuesta)

Kuvassa kerrotaan, millä edellytyksillä yrittäjä saa työmarkkinatukea. Samat tiedot löytyvät tiedotteen tekstiosuudesta.

Kuvassa kerrotaan, miten yrittäjä saa työmarkkinatukea. Samat tiedot löytyvät tiedotteen tekstiosuudesta.

 
Sivun alkuun