Hyppää sisältöön
Media

Hallitus esittää yrittäjien työmarkkinatuelle jatkoa syyskuun loppuun

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2021 13.28
Tiedote

Yrittäjät ovat voineet saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronaviruspandemian takia. Hallitus antoi eduskunnalle 12.5.2021 esityksen, jolla yrittäjien työmarkkinatukea jatkettaisiin 30.9.2021 asti. Tavoitteena on turvata yrittäjien toimeentuloa koronaepidemian aiheuttamassa epävarmassa tilanteessa.

Väliaikainen laajennus yrittäjien työttömyysetuuteen on nykyisellään voimassa 30.6.2021 asti.

– Koronaepidemia osoittaa rauhoittumisen merkkejä, mutta vie vielä aikaa ennen kuin kysyntä elpyy ja yritystoiminta palautuu kaikilla toimialueilla. Pidämme siksi tarpeellisena jatkaa yrittäjien työmarkkinatukea, joka on ollut yksi keskeisistä välineistä yrittäjien tukemisessa koronakriisin aikana, työministeri Tuula Haatainen sanoo.

Työmarkkinatukea on saanut noin 22 500 yrittäjää kuukaudessa

Yrittäjien työmarkkinatuen saajia on ollut Kelan tietojen mukaan alkuvuonna 2021 keskimäärin noin 22 500 henkilöä kuukaudessa. Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan jatko koskisi noin 22 000 yrittäjää kuukaudessa, jos pandemia- ja työllisyystilanteessa ei tapahdu merkittäviä muutoksia.

Hallituksen esitys yrittäjien työmarkkinatuen jatkosta liittyy valtion vuoden 2021 kolmanteen lisätalousarvioesitykseen. Työttömyysturvamenot lisääntyisivät arviolta noin 48 miljoonaa euroa, jos väliaikaista lakimuutosta jatketaan syyskuun loppuun asti.

Tukea kaikille yrittäjille toimialasta riippumatta 

Väliaikainen laajennus yrittäjien työttömyysetuuteen tuli voimaan 8.4.2020. Sen perusteella yrittäjille on voitu maksaa työmarkkinatukea tilanteessa, jossa työmäärä tai yrityksestä saatava tulo on vähentynyt pandemian takia. Työmarkkinatuki koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta siitä, harjoitetaanko yritystoimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana tai yhtiömuodossa. Tukea voidaan myöntää kaikkien toimialojen yrittäjille.

Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista. Jos yrittäjä lopettaa koko yritystoiminnan, työttömyysetuutta voidaan maksaa työttömyysturvalain toistaiseksi voimassa olevien säännösten perusteella.

Miten yrittäjä voi saada työmarkkinatukea?

  1. Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
  2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
  3. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.
  4. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Jos yrittäjä on ollut jo työnhakijana TE-toimistossa ja saa työmarkkinatukea lain jatkuessa, hän asioi jatkossa TE-toimiston kanssa sopimallaan tavalla.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Timo Nevaranta, p. 050 574 1430 (kysymykset työministerille)
hallitussihteeri Eeva Vartio, TEM, p. 0295 047 082 (median kysymykset työmarkkinatuesta)

 
Sivun alkuun