Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Ministeri Tiilikainen Team Finland -matkalle Kiinaan 12.–14.9.2018

Työ- ja elinkeinoministeriö
11.9.2018 14.15
Tiedote

Asunto- energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen matkustaa Pekingiin ja Nanjingiin 12.–14.9.2018 tukemaan suomalaisyritysten vientiponnisteluja. Mukaan lähtee 11:n yrityksen valtuuskunta, joka koostuu energia-, biotalous-, cleantech- ja digiteknologia-alan edustajista.

Ministeri Kimmo Tiilikainen tapaa matkan aikana energiaministeri Nur Bekrin, joka on myös Kiinan kansallisen energiahallinnon (NEA) pääjohtaja.  Bekri vieraili Suomessa syksyllä 2017 keskustelemassa mm. yhteisymmärryspöytäkirjan (MoU) toimeenpanosta.

Lisäksi Tiilikainen tapaa ympäristö- ja ekologiaministeri Li Ganjien sekä asumisen ja kaupunki- ja maaseutukehityksen ministeriön varaministeri Yi Junin. Ministeri osallistuu myös muun muassa kiinalais-suomalaiseen puhtaan energian yritysseminaariin Pekingissä ja tapaa keväällä perustetun energia-alan kaupallisen yhteistyön kehittämiseen keskittyvän Innovatiivisen liiketoiminnan komitean puheenjohtajat.

Nanjingissa ohjelmaan sisältyy tutustuminen kestävän kaupunkirakentamisen pilottiin (South New Town) ja ilmanlaadun tutkimukseen paikallisessa yliopistossa. Tiilikainen tapaa myös Nanjingin kaupungin pormestarin Lan Shaomingin.

Suomi on tehnyt pitkään aktiivista yhteistyötä Kiinan kanssa myös ympäristö- ja energia-alalla. Molemminpuolinen kiinnostus ja sitoutuminen yhteistyöhön vahvistettiin korkeimmalla poliittisella tasolla, kun maiden välinen kumppanuusjulistus hyväksyttiin presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailun aikana huhtikuussa 2017.

Samana kesänä allekirjoitettu TEM:n ja Kiinan energiahallinnon (NEA) välinen energia-alan yhteisymmärryspöytäkirja (MoU) kirjaa yhteistyöalueiksi mm. uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen, energian kysynnän hallinnan ja puhtaiden lämmitysratkaisujen edistämisen.

Matkalle osallistuvat yritykset: Colliers International Finland, Fortum Power and Heat Oy, Gebwell Oy, Heliostorage, Kolmeks Chuzhou Ltd, Marioff Corporation Oy, Oilon Burners (Wuxi) Co.,Ltd, Planora Oy, Savosolar Oyj, Sustainable Energy Asset Management Oy, Vexve Oy ja Wärtsilä Corporation. Mukana on myös Business Finlandin ja Suomen ympäristökeskuksen edustus.

Lisätiedot:
energiaministerin erityisavustaja Vilhartti Hanhilahti, p. +358 40 836 4823
hallinto- ja kansainvälisten asiain johtaja Ismo Tiainen, YM, p. +358 40 504 7494
neuvotteleva virkamies Pentti Puhakka, TEM, p. +358 50 511 7414
lähetystösihteeri Paavo Kotiaho, UM (Suomen Pekingin Suurlähetystö) p. +86 138 0161 7352
yritysvaltuuskunnan vetäjä Helena Sarén, Business Finland, p. +358 40 343 3324

Kimmo Tiilikainen
 
Sivun alkuun