Hyppää sisältöön

Minister Tiilikainen på Team Finland-resa till Kina den 12–14 september

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 11.9.2018 14.15
Pressmeddelande

Bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen reser till Peking och Nanjing den 12–14 september 2018 för att stödja finska företags exportambitioner. Med på resan är en företagsdelegation bestående av representanter för 11 företag inom energi-, bioekonomi- och miljöteknikbranscherna samt branschen för digital teknik.

Under resan träffar minister Kimmo Tiilikainen Kinas energiminister Nur Bekri, som också är generaldirektör för Kinas nationella energiförvaltning (NEA). Bekri besökte Finland hösten 2017 för att diskutera bl.a. fullgörandet av ett samförståndsavtal mellan länderna.

Dessutom träffar Tiilikainen Kinas miljö- och ekologiminister Li Ganjie och vice ministern Yi Jun från Kinas ministerium för boende och stads- och landsbygdsutveckling. Minister Tiilikainen deltar också bl.a. i ett kinesisk-finskt företagsseminarium om ren energi i Peking och träffar ordförandena för kommittén för innovativ affärsverksamhet. Kommittén inrättades i våras, och den fokuserar på utveckling av det kommersiella samarbetet inom energisektorn.

På programmet i Nanjing står ett besök vid South New Town, som är ett projekt för hållbart stadsbyggande, och ett besök vid ett lokalt universitet för att bekanta sig med forskning om luftkvalitet. Tiilikainen träffar också staden Nanjings borgmästare Lan Shaoming.

Finland har länge bedrivit aktivt samarbete med Kina även inom miljö- och energisektorn. Det ömsesidiga intresset för och engagemanget i samarbetet befästes på högsta politiska nivå när länderna antog en deklaration om partnerskap i samband med att Kinas president Xi besökte Finland i april 2017.

Enligt det samförståndsavtal (MoU) inom energisektorn mellan arbets- och näringsministeriet och Kinas nationella energiförvaltning (NEA) som undertecknades samma sommar ska samarbetet gälla bland annat användning av förnybara energikällor, hantering av efterfrågan på energi och främjande av rena uppvärmningslösningar.

Följande företag deltar i resan: Colliers International Finland, Fortum Power and Heat Oy, Gebwell Oy, Heliostorage, Kolmeks Chuzhou Ltd, Marioff Corporation Oy, Oilon Burners (Wuxi) Co. Ltd, Planora Oy, Savosolar Oyj, Sustainable Energy Asset Management Oy, Vexve Oy och Wärtsilä Corporation. Med på resan är också representanter för Business Finland och Finlands miljöcentral.

Ytterligare upplysningar:
Vilhartti Hanhilahti, energiministerns specialmedarbetare, tfn +358 40 836 4823
Ismo Tiainen, direktör för förvaltning och internationella ärenden, miljöministeriet, tfn +358 40 504 7494
Pentti Puhakka, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 511 7414
Paavo Kotiaho, ambassadsekreterare, utrikesministeriet (Finlands ambassad i Peking) tfn +86 138 0161 7352
Helena Sarén, Business Finland, ledare för företagsdelegationen, tfn +358 40 343 3324

 
Sivun alkuun