Hyppää sisältöön

Ministerit Lintilä ja Lindström Yrittäjän päivänä: Tarvitsemme lisää nuoria yrittäjiä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 5.9.2017 11.00
Tiedote

Nuorten yrittäjyyskasvatuksen lisääminen ja yrittäjyyden edellytysten varmistaminen on nostettu esiin hallituksen uudistetussa yrittäjyyspaketissa. Myös yritysten omistajanvaihdoksia edistetään.

– Yrittäjyys on Suomen hyvinvoinnin, talouden ja alueiden elinvoiman avaintekijöitä. Näin itsenäisyyden juhlavuonna katseemme kääntyvät erityisesti seuraavan sadan vuoden tekijöihin. Tarvitsemme maahamme lisää nuoria, motivoituneita ja innovatiivisia yrittäjiä tukemaan kasvua, toteavat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja työministeri Jari Lindström.

Suomessa yrittäjät ovat tyypillisesti melko iäkkäitä. Suomalaisnuoret suhtautuvat positiivisesti yrittäjyyteen, mutta nuoria yrittäjiä on suhteellisen vähän.

Nuorten yrittäjyyskasvatuksen lisääminen ja yrittäjyyden edellytysten varmistaminen on nostettu esiin hallituksen uudistetussa yrittäjyyspaketissa. Syksyllä on tarkoitus konkretisoida tarvittavia toimia yhdessä järjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Hyvän yrittäjyysalustan tarjoavat työvoimakoulutuksena järjestettävät nuorten yrittäjyyspajat. Niissä nuorille tarjotaan yrittäjyysosaamista, verkostoja ja kokeneen valmentajan tuki oman yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen.

– Nuorten yrittäjyyspajoista saadut tulokset ovat hyviä. Yli puolet pajan käyneistä on perustanut tai aikoo seuraavan vuoden aikana perustaa oman yrityksen. Yrityksen jo perustaneista puolet on käynnistänyt yritystoiminnan starttirahan turvin, työministeri Lindström kertoo.

Monessa suomalaisyrityksessä on yrittäjien ikääntymisestä johtuen edessä omistajanvaihdos. Mikäli uusia vetäjiä ei löydy, on vaarana tuhansien elinkelpoisten yritysten toiminnan lopettaminen. Tällä olisi huomattavat vaikutukset työllisyyteen.

– Omistajanvaihdokset tarjoavat hyvän mahdollisuuden erityisesti nuorille ja maahanmuuttajille olemassa olevien yrityksen jatkamiseen. Uuden vetäjän myötä yritys voi lähteä aivan uusille kasvu- ja kansainvälistymispoluille. Tätä vaihtoehtoa tulisi pitää enemmän esillä, ministeri Lintilä painottaa.

Hallitus päätti puoliväliriihessään edistää yritysten omistajanvaihdoksia osana yrittäjyyspakettia osoittamalla hanketoimintaan 400 000 euroa vuonna 2018.

Puoliväliriihessä päätettiin myös muun muassa seuraavista yrittäjyyttä edistävistä toimista. Työttömien oikeutta aloittaa yritystoiminta työttömyysturvalla helpotetaan. Lisäksi ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamiseksi käynnistetään hanke, jossa kehitetään yrittäjien työnantajataitoja ja rekrytointiosaamista.

Yrittäjän päivää on juhlittu 5.9. vuodesta 1997 lähtien. Sen päätapahtuman vastuullinen järjestäjä on Yrittäjän Päivä -säätiö, jonka taustalla on laajasti Suomen elinkeinoelämää ja yrittäjätahoja. Lue lisää: https://www.yrittajanpaiva.fi

Lisätiedot:

elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, p. 050 340 2250
työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, p. 050 574 0236

Jari Lindström Mika Lintilä kärkihankkeet
 
Sivun alkuun