Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Talent Boost Summit pureutuu Suomen vetovoimaan ja pitovoimaan

Työ- ja elinkeinoministeriö 12.9.2019 10.03
Uutinen
Turun Logomo
Kuva: Logomo

Talent Boost Summit haluaa herätellä yrityksiä huomaamaan kansainvälisten osaajien merkitys kasvulle ja kilpailukyvylle. Suuri joukko yritysten, korkeakoulujen ja kaupunkien edustajia kokoontuu Turussa 12.11. Ohjelma on juuri julkaistu ja ilmoittautuminen avattu – tule sinäkin!

Miten yritykset hyötyvät Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien asiantuntemuksesta? Kuinka integroida heidät suomalaiseen yhteiskuntaan, ja pitää heistä kiinni? Kuinka kansainvälinen osaaminen vauhdittaa liiketoimintaa?

Talent Boost Summitin pääaiheita ovat tänä vuonna kansainvälisistä osaajista kiinni pitäminen ja heidän merkityksensä yritysten kasvulle. Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma on tarkoitettu yritysten lisäksi kaupunkien edustajille, yrityspalveluiden asiantuntijoille, ministeriöille, korkeakouluille, avainhenkilöille erilaisissa ammattilaisverkostoissa – ja tietenkin kansainvälisille osaajille itselleen.  

Pääpuhujana tapahtumassa on ohjelmajohtaja Yvonne van Hest Brainport Developmentista, joka on Eindhovenin aluekehityksen asiantuntijaorganisaatio. van Hest johtaa tiimiä, joka vastaa osaajien houkuttelusta, jatkuvasta oppimisesta ja HR-alan innovaatioista.

Toisena maistiaisena ohjelmasta Jonathan Chaloff esittelee OECD:n osaajien houkuttelun indikaattoreita. Työkalu on ensimmäinen, joka mahdollistaa maiden välisen vertailun vahvuuksissa ja heikkouksissa houkutella korkeasti koulutettuja osaajia, yrittäjiä ja yliopisto-opiskelijoita kansainvälisesti.

Osaajista käydään globaalia kilpailua – ei ole vetovoimaa ilman pitovoimaa

Talent Boost on kansallinen ohjelma ja eri toimijoiden yhteistyöalusta työvoiman, opiskelijoiden ja tutkijoiden maahanmuuton sekä yritysten ja kansainvälisten osaajien kohtaamisen edistämiseksi. Toiminta keskittyy työvoimapulasta kärsiviin aloihin, ja on suunnattu erityisesti yritysten kasvun ja kansainvälistymisen sekä kansallisen TKI-toiminnan kärki- ja kasvualojen kannalta olennaisiin osaajiin.  

Talent Boost -ohjelmalla pyritään houkuttelemaan kansainvälisiä osaajia Suomeen. Toisaalta Suomessa on jo kansainvälisiä osaajia, joiden asiantuntemusta ja verkostoja ei hyödynnetä täysimääräisesti työmarkkinoillamme, yritysten kasvussa ja kansainvälistymisessä sekä innovaatiotoiminnassa.

– Suomen työmarkkinat ovat vielä varsin kotimaiset, eikä monilla työnantajilla ole kokemusta kansainvälisestä rekrytoinnista tai monikulttuurisesta työyhteisöstä. Talent Boostin myötä yrityksille tarjotaan neuvontaa ja työkaluja henkilöstön kansainvälistymiseen ja kv. osaajien rekrytointiin, kertoo johtava asiantuntija Laura Lindeman TEM:stä.

Suomen houkuttelevuutta heikentää, jos Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien kokemukset työllistymisestä ja uramahdollisuuksista Suomessa ovat huonot. Juuri siksi osaajista kiinni pitämisestä on aivan yhtä tärkeää puhua kuin heidän houkuttelustaan.

– Suomalaisen työelämän asenneilmapiiri, syrjimättömyys ja monimuotoisuus vaikuttavat paitsi kansainvälisten osaajien mahdollisuuksiin päästä työmarkkinoille myös osaajien kiinnostukseen Suomea kohtaan. Siksi osaajien houkuttelun keskeisin asia on huolehtia Suomen pitovoimasta, Laura Lindeman painottaa.   

Ilmoittaudu mukaan

Talent Boost Summitin järjestävät työ- ja elinkeinoministeriö, Turun kaupunki, Turku Science Park Ltd, Business Finland, Tampereen, Helsingin ja Espoon kaupungit, Kokka kohti Suomea (ESR) -hanke sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Turun Logomossa järjestettävään tapahtumaan odotetaan noin 350 osallistujaa.

Ilmoittaudu Talent Boost Summitiin tapahtuman verkkosivuilla. Talent Boost Summit on maksuton ja englanninkielinen.

Osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa: #TalentBoost

Lisätietoja:
Laura Lindeman, johtava asiantuntija, TEM, p. 0295 047 205

Palaa sivun alkuun