Hyppää sisältöön
Media

Yrityssopimuksilla lisää vientiä ja investointeja Kiinan ja Suomen välille

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 5.4.2017 12.29
Tiedote

Suomalaisen vientikaupan ja työpaikkoja Suomeen tuovien ulkomaisten investointien käytännönläheinen edistäminen olivat tavoitteena, kun työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson isännöi keskiviikkona 5.4.2017 Helsingissä allekirjoitustilaisuutta.

Tilaisuudessa solmittiin useita uusia yhteistyösopimuksia niin kiinalaisten ja suomalaisten yritysten kuin julkisten organisaatioiden välillä.

– Tänään solmittujen yhteistyöasiakirjojen kirjo kertoo Suomen ja Kiinan talouksien toisiaan täydentävästä luonteesta, sekä siitä että kiinalaiset investoijat ovat viimein löytäneet Suomen. Kiinalaisille Suomen tekee mielenkiintoiseksi korkeaan osaamiseemme ja innovatiivisuusasteeseemme perustuva potentiaalimme tuotekehityskeskuksena sekä asemamme porttina Euroopan markkinoille. Suomalaisille taas Kiinan kasvava keskiluokka ja maan siirtyminen yhä kuluttajavetoisempaan talouteen tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi matkailun, talviurheilun ja elintarviketeollisuuden saralla, sanoo kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

Kiinan hallinnon tervehdyksen tilaisuuteen toi kaupallinen neuvos Sun Liwei Kiinan kansantasavallan suurlähetystöstä. Eri ministeriöiden sekä mm. Finpro Oy:n ja Innovaatiorahoituskeskus Tekesin pitkäjänteisen työn tuloksena tapaamisessa avattiin ovia yhteistyölle uusilla alueilla.

– Olen ilahtunut, että olemme tänään voineet allekirjoittaa useamman aiesopimuksen kiinalaisten kumppaniemme kanssa vahvistaaksemme maiden välisiä kauppasuhteita useilla eri aloilla. Pyrimme esimerkiksi saattamaan yhteen innovatiivisia suomalaisia yrityksiä sekä Kiinan vahvoja rahoitusmahdollisuuksia. Samoin olemme edistämässä lentoyhteyksiä Itä-Kiinan ja Suomen välillä sekä selvitämme mahdollisuuksia yhteistyöhön koulutuksessa, biotaloudessa sekä cleantech- ja ICT-sektoreilla, kertoo Finpron toimitusjohtaja Markus Suomi.

Tapaamisessa julkistettiin myös Tekesin pääjohtaja Pekka Soinin allekirjoittama yhteistyöasiakirja yhteistyön tiivistämisestä Kiinan tiede- ja teknologiaministeriön sekä Tekesin välillä.

– Uskomme, että tämä uusi sopimus vahvistaa entisestään yhteistyötämme ja johtaa win-win projekteihin ja uusiin liiketoimintamalleihin. Sopimukseen olemme kirjanneet yhteistyön painopisteiksi IoT:n, lääketieteen, älykkään ja joustavan energian sekä älyliikenteen liikkuminen palveluna mukaan lukien. Haluamme myös käynnistää yhdessä kehitysalustoja uudenlaisen liiketoiminnan kehittämiseksi ratkaisemaan suuria sosiaalisia ja ympäristöhaasteita esimerkiksi Pekingin vuoden 2022 olympialaisiin valmistautumista varten, Tekesin pääjohtaja Pekka Soini sanoo.

Sopimusten allekirjoittaminen ajoittui Kiinan kansantasavallan presidentti Xi Jinpingin valtiovierailun yhteyteen. Presidenttien tapaamisen yhteydessä Kiinan kauppaministeriö ja Suomen työ- ja elinkeinoministeriö syvensivät yhteistyötään. Presidenttien läsnä ollessa elinkeinoministeri Mika Lintilä ja kauppaministeri Zhong Shan allekirjoittivat yhteisjulistuksen, jolla perustettiin innovatiivisen liiketoiminnan komitea suomalaisten ja kiinalaisten yritysten välisen yhteistyön edistämiseksi.

Tilaisuudessa allekirjoitetut yhteistyöasiakirjat:

 • Yhteistyöasiakirja strategisesta yhteistyöstä Finpron ja Kiinan kehityspankin välillä
 • Yhteistyöasiakirja Ähtärin Eläinpuiston sekä Kiinan luonnonsuojeluyhdistyksen välillä jättiläispandan tutkimus- ja suojeluyhteistyöstä
 • Kiinan kehityspankin, Boreal Biorefineryn ja China CAMC Engineering ltd:n välinen yhteistyösopimus
 • Boreal Biorefineryn ja China CAMC Engineering ltd:n välinen yhteistyösopimus
 • Kiinan kehityspankin ja Sunshine Kaidin välinen strateginen yhteistyöasiakirja
 • Finpron ja JuneYao Groupin välinen yhteistyöasiakirja
 • Valion ja Millen välinen aiesopimus lastenruokayhteistyöhön liittyen
 • Visedo Oy:n ja Beijing Capital Investmentin välinen aiesopimus
 • Jokerit Hockey Clubin ja Beijing Kunlun Red Starin välinen strateginen yhteistyösopimus

Lisäksi tilaisuudessa julkistettiin seuraavat ennakkoon allekirjoitetut yhteistyömuodot:

 • Yhteistyöasiakirja tiede-, teknologia ja innovaatioyhteistyöstä Kiinan tiede ja teknologiaministeriön sekä Tekesin välillä
 • Yhteistyöasiakirja tieteellisestä yhteistyöstä Kiinan Yhteiskuntatieteellisen Akatemian sekä Suomen yliopistojen rehtoreiden neuvoston välillä
 • Yhteistyöasiakirja kaurahiutaleiden viennin terveysvaatimuksia koskien
 • Yhteistyöasiakirja Kiinan kansainvälisen kaupan edistämisneuvoston ja Finpron välillä

Lisätiedot:
Pääjohtaja Pekka Soini, Tekes, puh. 029 50 55700
Toimitusjohtaja Markus Suomi, Finpro, puh. 0294 6951
Neuvotteleva virkamies Maria Kauko, TEM, puh. 050 540 679

 
Sivun alkuun