Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Lähes 90 prosenttia Microsoftilta irtisanotuista työntekijöistä löytänyt uuden uran – tuloksena myös lukuisia uusia teknologiayrityksiä

Työ- ja elinkeinoministeriö
11.5.2018 8.31
Tiedote

Onnistuneet hankkeet, yhteistyö ja Euroopan globalisaatiorahaston tuki ovat tuottaneet hyvää tulosta Microsoftilta irtisanottujen uudelleensijoittumisessa työmarkkinoille.

Nopeaan uudelleen työllistymiseen tai muun urapolun löytämiseen tähdättiin viidellä eri tavalla: neuvontapalveluilla (TE-toimistot), toimivien yritysten digitalisoitumisella (Tekesin Digiboosti), uusien investointien houkuttelulla Suomeen (Invest in Finland) ja uusien yritysten synnyttämisellä sekä osaamisen ylläpitämisellä ja kehittämisellä (Polku-ohjelma ja Euroopan globalisaatiorahasto).

 – Nopean uudelleen työllistymisen tavoitteessa on onnistuttu hyvin. Erittäin vaikean lähtötilanteen jälkeen on tullut myös paljon positiivisia uutisia, kun kokeneet ammattilaiset ovat synnyttäneet Suomeen uusia it-yrityksiä, tehostaen näin digitalisaation etenemistä, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Polku-ohjelmasta tukea yrittäjyyteen

Microsoft perusti vuonna 2015 Polku-ohjelman tukemaan työpaikkansa menettäneiden uudelleen työllistymistä ja yrittäjyyttä. Polku-ohjelmaan osallistuminen oli vapaaehtoista ja oli avoinna osallistujille yhdeksän kuukautta työvelvoitteen päättymisestä. Ohjelma tarjosi tukea 205:lle yritykselle ja kaikkiaan 11 prosenttia irtisanotuista ryhtyi yrittäjäksi. Irtisanotuista 55 prosenttia osallistui yhtiön ja TE-toimistojen yhteistyössä järjestämään muutoskoulutukseen.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että niin moni entinen kollegamme on työllistynyt Polku-ohjelman avulla. Ohjelma on saanut paljon kiitosta niin osallistujilta kuin ulkoisilta tahoilta, sanoo Microsoftin Polku-ohjelman johtaja Rilla Hiillos.

Euroopan globalisaatiorahaston tuella onnistumisia yli 80 prosentille mukanaolijoista

Irtisanottujen koulutuksen tukemisessa hyödynnettiin Euroopan globalisaatiorahaston rahoitusta. Suomi on ollut yksi ahkerimpia EGR-tuen hyödyntäjiä ja rahaston tukea on hyödynnetty jo kymmenessä hankkeessa.

Elokuussa 2017 runsaat 80 prosenttia EGR-hankkeiden edunsaajista oli työllistynyt tai koulutuksessa. Digiosaajien työllistymistä ja olemassa olevien yritysten digitalisoitumista tuettiin Digiboost-ohjelmalla.

 – Microsoft kantoi tilanteessa yhteiskuntavastuunsa hyvin. Microsoftin omat ja EGR-rahoitteiset toimenpiteet ovat täydentäneet toisiaan. Yhteistyö on sujunut joka suuntaan mallikkaasti, sanoo työministeri Jari Lindström.

Kesällä 2015 Microsoft ilmoitti laiteliiketoiminnan strategiamuutoksesta ja seuraavana vuonna Microsoft Mobile Oy:n toiminnan lopettamisesta. Työpaikkansa menetti yhteensä yli 3 000 henkilöä. Vähennykset kohdistuivat Tampereelle, Espooseen ja Saloon, mutta välillisesti vaikutukset koskivat koko Suomea. Hallituksen ja Microsoftin tavoitteena oli työpaikkansa menettäneiden henkilöiden nopea uudelleen työllistyminen.

Lue lisää

Tukea muutokseen – EGR-toiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta koskeva arviointitutkimus

Lisätietoja:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, p. 050 340 2250
työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, p. 050 574 0236
Polku-ohjelman johtaja Rilla Hiillos, Microsoft, p. 0400 502 765
neuvotteleva virkamies Johanna Osenius, TEM, p. 029 506 4937

 
Sivun alkuun