Hyppää sisältöön

Uusi työlomasopimus mahdollistaa suomalaisnuorille tilapäisen työnteon Japanissa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 6.10.2022 14.47
Tiedote

Työlomasopimus helpottaa sopijamaiden 18–30-vuotiaiden nuorten mahdollisuuksia tutustua toiseen maahan sallimalla oleskelun rahoittaminen tilapäistöillä. Hallituksen esitys Japanin kanssa solmitun työlomasopimuksen hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta on annettu eduskunnalle. 

Työlomasopimuksen tarkoitus on helpottaa vastavuoroisesti sopimuskumppanimaiden nuorten kansalaisten mahdollisuuksia tutustua toisen sopimuskumppanimaan kulttuuriin ja yhteiskuntaan ja osin rahoittaa oleskelunsa tilapäisesti töitä tehden. Työlomasopimus ei kuitenkaan oikeuta muuttamaan toiseen maahan, vaikka sopimus voi myöhemmin johtaa työvoiman muuttoliikkeeseen kumppanimaiden välillä.

Suomella on tällä hetkellä työlomasopimukset Australian (2002) ja Uuden-Seelannin (2004) kanssa. Suomalaisnuoret hakevat Australiaan vuosittain arviolta lähes tuhat työlomasopimukseen perustuvaa lupaa. Uuteen-Seelantiin haetaan vuosittain arvion mukaan useita satoja lupia. Australiasta ja Uudesta-Seelannista Suomeen kohdistuvien hakemusten määrä on sen sijaan pienempi.

Sopimus pyritään saamaan voimaan vuonna 2023

Sopimus tulee mahdollisesti voimaan vuonna 2023 sen jälkeen, kun kummankin maan kansallisista voimaansaattamismenettelyistä on kulunut 30 päivää. Lain on tarkoitus tulla voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana samaan aikaan, kun sopimus tulee voimaan.

Lisätietoja:
hallitusneuvos Olli Sorainen, p. 0295 048 022

 
Sivun alkuun