Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Ammattibarometri: Työvoimapula laajenee uusiin ammatteihin

Työ- ja elinkeinoministeriö
29.3.2017 10.05
Tiedote

Työvoiman ylitarjonta on uusimman ammattibarometrin mukaan vähenemässä. Sen sijaan yhä useammassa ammatissa on pulaa työvoimasta. Työvoimapula on havaittavissa varsinkin terveys- ja sosiaalialalla sekä kasvavassa määrin rakennusalalla.

Tiedot perustuvat TE-toimistoissa helmi-maaliskuussa 2017 tehtyyn arvioon siitä, miten kysyntä ja tarjonta kohtaavat lähitulevaisuudessa noin 200 ammatissa.

Työmarkkinat ovat ammattibarometrin mukaan tasapainottumassa työvoiman ylitarjonnan osalta. 200 tarkastellusta ammatista 43 ammatissa arvioidaan olevan työvoiman ylitarjontaa, kun vuosi sitten liikaa hakijoita oli 70 ammatissa.

Eniten ylitarjontaa on yleissihteereistä. Uusina ammatteina työvoiman ylitarjonnan top 15 -listalle ovat nousseet myyjät ja valokuvaajat.

Työvoimapulaa erityisesti sosiaali- ja terveysalalla

Työvoimapulaa kohtaavien ammattien määrä on kaksinkertaistunut vuodentakaisesta. Ammatteja, joissa on pulaa hakijoista, havaittiin uusimmassa ammattibarometrissä valtakunnallisesti 24, kun vuotta aikaisemmin niitä arvioitiin olevan 12.

Toisaalta tällä kertaa ei havaittu lainkaan ammatteja, joissa olisi paljon pulaa työnhakijoista. Vuosi sitten lääkärit, ylilääkärit ja erikoislääkärit määriteltiin vielä tällaisiksi ammateiksi.

– Työvoimapula ei siis ole kärjistymässä joissakin ammateissa, vaan laajenemassa useampiin ammatteihin, arvioi neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Pulaa työvoimasta on varsinkin terveys- ja sosiaalialalla, joka kattaa noin puolet pula-ammateista. Suurin pula on nyt puheterapeuteista. Terveys- ja sosiaalialalla on lisäksi yleistymässä pula kodinhoitajista.

Työvoimapulan rakennusalalla havaittiin ammattibarometrissä olevan edelleen yleistymässä. Eniten pulaa on rakennusalan työnjohtajista.

Myös muilla toimialoilla joidenkin ammattien työmarkkinat ovat selvästi muuttumassa. Työvoiman kysyntä kasvaa selvästi eräissä teollisuuden alan ammateissa, kuten hitsaajissa ja koneistajissa. Myös työvoimapulan odotetaan näin ollen yleistyvän näissä ammateissa.

Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään syyskuussa 2017. Viimeisimmät ammattibarometriarviot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta: www.ammattibarometri.fi

Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, TEM, p. 029 504 8450

 
Sivun alkuun