Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskuksen hallitus toimitti selvityksen työ- ja elinkeinoministeriöön

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 14.4.2020 19.33
Tiedote

Ministeriö tyytyy saatuihin selvityksiin, lukuun ottamatta kahteen kauppaan liittyviä epäselvyyksiä.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyysi torstaina 9. huhtikuuta Huoltovarmuuskeskukselta (HVK) selvityksen julkisuudessa esillä olleista suojavarustehankinnoista. Huoltovarmuuskeskuksen hallitus tilasi erillisselvityksen suojavarusteiden hankinnasta KPMG Oy Ab:lta ja on selvittänyt asiaa myös sisäisesti. Selvityksen vastaanotti työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson 14. huhtikuuta.

– Selvityksen perusteella julkisuudessa olleissa kauppatoimissa on jätetty laajasti noudattamatta Huoltovarmuuskeskuksen taloussääntöä, työjärjestystä sekä normaaleja hankintaprosesseja. Lisäksi on havaintoja runsaasti puutteellisesta varmistumisesta toimittajien luotettavuudesta ja tuotteiden sertifikaateista. Nämä laiminlyönnit ovat laadultaan sellaisia, että koronakriisistä tullut kiire ja työmäärä eivät tee niitä hyväksyttävimmiksi, kommentoi kansliapäällikkö Gustafsson saamaansa selvitystä.

–  Saamastani selvityksestä voi todeta, että HVK:n hallitus ja uusi toimitusjohtaja ovat ryhtyneet sellaisiin toimenpiteisiin, joita ministeriö voi heiltä kaiken tapahtuneen ja selvitysten perusteella odottaa. HVK:n toimintakyvyn turvaaminen ja uskottavuuden palauttaminen on nyt tärkeää ja HVK:n hallitus ja uusi toimitusjohtaja saavat ministeriöltä kaiken tarvitsemansa tuen. Ministeriö ei esitä HVK:lle uusia selvityspyyntöjä vaan tyytyy saatuihin selvityksiin, lukuun ottamatta näihin kahteen kauppaan liittyviä epäselvyyksiä, joiden osalta selvitystyö vielä jatkuu, summasi Gustafsson ministeriön vastausta selvitykseen.

KPMG:n selvitys ja Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen selvitykset julkaistaan Huoltovarmuuskeskuksen sivulla https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/


Lisätiedot:
kansliapäällikkö Jari Gustafsson, työ- ja elinkeinoministeriö, [email protected] ja viestintäjohtaja Mikko Koivumaan kautta p. 050 345 3555
ylijohtaja ja Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström, p. 029 504 7186, [email protected]
väliaikainen toimitusjohtaja (alk. 11.4.2020) Janne Känkänen, Huoltovarmuuskeskus, p. 029 539 64990, [email protected]

 
Sivun alkuun