Majoitus- ja ravitsemistoiminta

Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain mukaan majoitustoiminnan harjoittaja on vastuussa majoitusliikkeeseen saapuvan matkustajan matkustajailmoituksesta.

Majoitustoiminnalla tarkoitetaan ammattimaisesti tapahtuvaa kalustettujen huoneiden tai muiden majoitustilojen tarjoamista tilapäistä majoitusta tarvitseville asiakkaille. Käytännössä majoitustoimintaa voidaan harjoittaa erilaisissa muodoissa, kuten hotelli, motelli, matkustajakoti, retkeilymaja tai lomakeskus.

Lain soveltamisalaan kuuluu myös niin sanottu maatilamatkailu eli maatilalla harjoitettava majoitus- ja ravitsemistoiminta ja ammattimainen aamiaismajoitustoiminta. Matkustajailmoituksen laatimisvelvollisuus koskee myös leirintäalueen pitäjää.

Matkustajailmoituksen voi tehdä paitsi matkustaja myös majoitustoiminnan harjoittaja ja tämän henkilökuntaan kuuluva matkustajan etukäteen antamien tietojen perusteella. Jos matkustajalla on mukanaan puoliso ja alaikäiset lapset, hänen tulee antaa samalla ilmoituksella matkustajatiedot kaikista perheenjäsenistä.

Jos kyseessä on ryhmämatka, ryhmämatkan johtaja voi antaa tiedot kaikista ryhmämatkalle osallistuvista matkustajista yhdellä yhteisellä matkustajailmoituksella. Ryhmämatkalla tarkoitetaan etukäteen järjestettyä matkaa, jolle osallistuu matkustajien muodostama ryhmä.  Majoitustoiminnan harjoittaja on velvollinen toimittamaan ulkomaalaista koskevat matkustajatiedot sille poliisilaitokselle, jonka toimialueella toiminnanharjoittajan majoitusliike sijaitsee.

Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain valmistelusta.

Kysymyksiä ja vastauksia ravintoloiden sulkemisesta

Lisätietoja: Sami Teräväinen