Hyppää sisältöön

Työministeri Lindström Mosambikiin ja Sambiaan

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2017 8.45
Tiedote

Työministeri Jari Lindström tekee Team Finland -vierailun Mosambikiin ja Sambiaan 3.-8. syyskuuta 2017. Matkalle osallistuu Finpron kokoama yritysvaltuuskunta, joka koostuu muun muassa metsä- ja kaivosalan sekä cleantech-alan yrityksistä. Vierailun tavoitteena on edistää suomalaisyritysten vientiä Afrikan kehittyville markkinoille ja avata ovia uusille kumppanuuksille.

Yhteistyömahdollisuuksia suomalaisille yrityksille löytyy Mosambikin luonnonvara-, biokaasu- sekä mineraali- ja metsäsektoreilta. Sambia on maailman suurimpia kuparintuottajia, ja maalla on huomattavat metsävarat.  Suomalaisille yrityksille markkinamahdollisuuksia tarjoavat muun muassa kaivosteollisuus, maa- ja metsätalouden kehittäminen, kestävät energiaratkaisut sekä yhdyskuntasuunnittelu ja rakentaminen.

- Suomi tunnetaan sekä Mosambikissa että Sambiassa luotettavana kumppanina pitkään jatkuneen kehitysyhteistyön ansiosta.  Mosambikin ja Sambian kehittyvä yksityissektori mahdollistaa kasvavan kaupallis-taloudellisen yhteistyön molempien maiden ja Suomen välillä. Olen mielelläni yritysten apuna, sanoo työministeri Jari Lindström.

Ministeri Lindström tapaa vierailun aikana Mosambikin ja Sambian hallitusten työministerit sekä muita ministereitä. Lisäksi ministeri tapaa yhdessä yritysten kanssa muun muassa Maailmanpankin ja järjestöjen edustajia. Sambiassa ministeri Lindström avaa Private Sector Inclusive Green Growth and Job Creation -tapahtuman. Tapahtuma on Suomen keskeisesti tukeman Zambia Green Jobs -ohjelman päätöstapahtuma, jonka tavoitteena on kertoa ohjelman tuloksista ja toimintatavoista sekä tarjota verkostoitumismahdollisuus yksityisen, julkisen sektorin ja kansalaisyhteyskunnan toimijoille. Ohjelmalla on edistetty mikro- ja pk-yritysten kilpailukykyä ja kestävää liiketoimintaa talonrakennussektorilla ja luotu 3 300 työpaikkaa.

Sambiassa myös allekirjoitetaan Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksen sekä Sambian eläke- ja sosiaaliviranomaisen välisen kumppanuusohjelman yhteistyösopimus. Yhteistyön avulla kehitetään Sambian sosiaaliturvajärjestelmää erityisesti maaseudulla epävirallisissa työsuhteissa työskentelevien osalta.

Vuonna 2016 viennin arvo Suomesta Mosambikiin oli 7,6 miljoonaa euroa, kun taas tuonnin arvo oli noin 8,7 miljoonaa euroa. Vienti koostui ensisijaisesti raaka-aineista, poltto- ja voiteluaineista, kemiallisista aineista ja tuotteista sekä koneista ja laitteista. Tuonti Mosambikista muodostui pääasiassa elintarvikkeista ja raaka-aineista.

Suomen vienti Sambiaan on kasvussa. Tavaravienti on viime vuodet ollut 25 miljoonan vuositasolla, josta suurin osa on koneteollisuuden tuotteita kaivosteollisuuteen. Vuonna 2016 Sambia oli kauppavaihdolla mitattuna Suomen 5. tärkein kauppakumppani vähiten kehittyneiden maiden sekä muiden matalan tulotason maiden välisessä kaupassa. Pääosa viennin kasvusta on sähkögeneraattoreita ja niiden osia sekä maansiirto- ja kaivinkoneita. Tuonti Sambiasta Suomeen on lähes olematonta.

Matkalle osallistuvat yritykset ja toimijat: Advion Group, Arbonaut, BioGTS, Fimuskraft, Finnfund, GTK, Niras Finland, Normet, Pelastakaa Lapset, Outotec, Simosol, VTT, Vumos ja Wärtsilä.

Matkaa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnuksella #JarppaMoZam

Lisätiedot:
työministerin virkamiesavustaja Akseli Koskela, p. +358 29 504 8267, työ- ja elinkeinoministeriö. Mosambikin osuudesta tiiminvetäjä Tuulikki Parviainen, p. 040 132 1543, ulkoasiainministeriö, ja Sambian osuudesta tiimivetäjä Harri Sallinen, p. 040 132 1354, ulkoasiainministeriö.

 
Sivun alkuun