Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt

Tiilikainen Osloon Pohjoismaiden energiaministerikokoukseen 23.11.

Työ- ja elinkeinoministeriö
22.11.2017 15.24
Tiedote

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistuu Oslossa 23.11.2017 järjestettävään Pohjoismaiden neuvoston energiaministerien kokoukseen. Ministereiden on tarkoitus hyväksyä Oslossa Pohjoismaiden energiapoliittinen yhteistyöohjelma vuosille 2018–2021 ja keskustella sähkömarkkinoiden toimivuudesta sekä EU:n Talvipaketin tilanteesta.

Energiayhteistyön kehittämisestä keskustellaan myös Jorma Ollilan alustuksen pohjalta. Ollilan kesällä julkistetussa raportissa ”Pohjoismainen energiayhteistyö: vahva tänään – vahvempi huomenna” käydään läpi pohjoismaisen strategisen energiayhteistyön kehittämisestä seuraavien 5–10 vuoden aikana. Alustuksen jälkeen ministerit keskustelevat Ollilan ehdotusten huomioon ottamisesta tulevassa yhteistyössä ja niiden jatkoseurannasta.

Oslossa on tarkoitus hyväksyä myös Pohjoismaiden energiapoliittinen yhteistyöohjelma vuosille 2018–2021. Pohjoismaisen energiayhteistyön käytännön energiapoliittiset aloitteet kohdistuvat osa-alueisiin, joilla on ilmeistä poliittista merkitystä ja pohjoismaista hyötyä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi pohjoismaisten sähkömarkkinoiden jatkokehitystä.

Pohjoismainen sähkömarkkinafoorumi voisi toimia keskustelupaikkana hallinnon, regulaattoreiden ja yritysten välille. Samalla tavalla kuin markkinat tarvitsevat poliittista ohjausta, myös poliittinen taso tarvitsee markkinatoimijoiden palautetta. Suomi kannattaa ajatusta ja esittää, että ensimmäinen sähkömarkkinafoorumi järjestetään keväällä 2018 ja mieluiten toukokuussa Kööpenhaminassa ja Malmössä järjestettävien CEM9- ja MI3-kokousten yhteydessä.

Ministeri Tiilikainen selostaa kokouksessa EU:n Puhtaan energian paketin (”Talvipaketti”) käsittelytilannetta. Pohdittavana on myös se, miten paketin hallintomallissa ja markkinamallissa kuvattua EU:n alueellista yhteistyötä voidaan käyttää pohjoismaisen energiayhteistyön kehittämiseksi.

Tiilikainen esittelee myös suomalaista aloitetta, jonka mukaan Ahvenanmaa voisi muodostaa tulevaisuuden joustavan energiajärjestelmän mallialueen, joka perustuu älykkäisiin sähköverkkoihin ja 100-prosenttisesti uusiutuvan energian tuotantoon ja käyttöön. Suomi esittää selvitettäväksi, miten hanke voitaisiin laajentaa pohjoismaiseksi.

Lisätiedot:
energiaministerin erityisavustaja Vilhartti Hanhilahti, puh. +358 40 836 4823
erikoistutkija Hannu Lipponen, TEM, puh. +358 50 460 2304
neuvotteleva virkamies Hanne Siikavirta, TEM, puh. +358 50 396 3573

 
Sivun alkuun