Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Fennovoima jätti rakentamislupahakemuksen ja omistajuusselvityksen

Arbets- och näringsministeriet 30.6.2015 17.00
Tiedote

Fennovoima Oy on toimittanut 30.6.2015 työ- ja elinkeinoministeriöön valtioneuvostolle osoitetun rakentamislupahakemuksen Pyhäjoen Hanhikiven niemelle suunnitellusta ydinvoimalaitos­yksiköstä. Samalla yhtiö jätti selvityksen, jonka tarkoituksena on osoittaa, että vähintään 60 pro­senttia yhtiön omistuksesta on toimijoilla, joi­den asuin- tai kotipaikka on EU- tai EFTA-valtiossa.

Fennovoiman tänään jättämän omistajuusselvityksen mukaan Fennovoiman pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n uusi osakas on yhdeksän prosentin osuudella Fennovoimasta kroatialainen Migrit Solarna Energija -yhtiö.

- Fennovoiman ilmoittama omistuspohja on työ- ja elinkeinoministeriölle tuoretta tietoa. Tarvitsemme aikaa asian tarkistamiseen ja sen varmistamiseen, että 60 prosentin omistajuusehto on todella täyttynyt, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn.

- Jos näin on, tarkoittaisi se sitä, että hankkeen kotimainen omistusosuus olisi viime hallituksen ja eduskunnan määrittelemällä yhteiskunnan kokonaisedun edellyttämällä tasolla, ministeriRehnjatkaa.

Riittävän kotimaisen omistajuuden osoittaminen on keskeistä sille, että TEM vastuuviranomaisena jatkaa yhtiön toimittaman rakentamislupahakemuksen käsittelyä ydinenergialain mukaisessa järjestyksessä. Tässä tapauksessa rakentamislupahakemuksen koko käsittelyn on arvioitu vievän vähintään kaksi vuotta.

- Työ- ja elinkeinoministeriö käyttää tarvittavan ajan kroatialaisen yhtiön omistuksen ja sitä koskevien muiden tietojen selvittämiseen. Jos työ- ja energiaministeriö toteaa selvityksen jälkeen, ettei omistajuusedellytys täyty, niin TEM tulee toimittamaan valtioneuvoston käsittelyyn esityksen rakentamislupahakemuksen hylkäämisestä ilman hakemuksen muuta jatkokäsittelyä, ministeri Rehn sanoo. 

Fennovoiman hakemus verkossa: https://www.tem.fi/energia/ydinenergia/hanhikivi_1_n_luvitus

Lisätiedot:

elinkeinoministerin erityisavustaja Markku Rajala, puh. 050 345 8490

teollisuusneuvos Herkko Plit, TEM, puh. 050 462 0788

Tillbaka till toppen