Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna

Innovationssedel införs på prov i höst

Arbets- och näringsministeriet
27.6.2016 14.01
Pressmeddelande

En innovationssedel som är avsedd för mikroföretag och SMF-företag införs på prov i september-oktober. Målgruppen för sedeln är i synnerhet de företag som för första gången ansöker om innovationsfinansiering och som för första gången använder innovationstjänster.

Sedelns värde är 5 000 euro. Försöket genomförs som en del av Tekes finansieringstjänster.

– Det är bra att vi kan sätta igång med försöket så snabbt. Jag är övertygad om att sedeln får små företag att satsa på innovation och förbättring av sin affärsverksamhet, konstaterar näringsminister Olli Rehn.

Innovationssedeln är en av åtgärderna i företagarpaketet som offentliggjordes i april. Åtgärderna medför fler verktyg och bättre effekt i främjandet av företagande. Åtgärderna fokuserar i synnerhet på att stödja mikro- och småföretagande. Målet är att stödja företag i olika utvecklingsfaser, förbättra deras verksamhetsförutsättningar och undanröja hinder för företagande.

– Innovationssedeln kompletterar verktygen för innovationsfinansiering. Vi vill att fler företag ska börja med innovationsverksamhet med hjälp av sedeln. Å andra sidan utvecklar innovationssedeln tjänstemarknaden, säger Tekes generaldirektör Pekka Soini.

Den som får sedeln kan köpa experttjänster som hänför sig till innovationsverksamhet från önskad tjänsteleverantör.  Tjänsteleverantören bör ha sådan specialkunskap och expertis som sedelns innehavare inte har. Tjänsteleverantörer kan vara till exempel företag som tillhandahåller innovationstjänster, universitet, yrkeshögskolor och forskningsorganisationer.

Tekes har hand om det praktiska genomförandet av försöket. Närmare information om startandet av försöket kommer efter sommaren att finnas på Tekes webbplats och i Tekes nyhetsbrev.

Tekes gör redan upp en lista över tillhandahållare av innovationstjänster

Till stöd för en snabb igångsättning av försöket samlar Tekes in uppgifter om tillhandahållare av innovationstjänster. Man kan redan nu anmäla sig till listan genom att fylla i blanketten nedan och skicka den till Tekes registratorskontor på adressen: [email protected] (meddelandets rubrik: Innovaatioseteli/tjänsteleverantörens namn).

Blankett: Ilmoittautuminen innovaatiopalvelujen tarjoajaksi

Ytterligare upplysningar:
näringsministerns specialmedarbetare Jannika Ranta, tfn 050 340 2250
industrirådet Antti Valle, ANM, tfn 029 50 60140
expert Risto Lustila, risto.lustila(at)tekes.fi, tfn 029 503 7085
servicechef Jari Eklund, jari.eklund(at)tekes.fi, tfn 029 505 5734

Tillbaka till toppen