Hoppa till innehåll

Minister Lindström till Kroatien för att diskutera den kommande EU-ordförandetrions målsättningar

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.4.2018 9.49
Pressmeddelande

Finlands, Rumäniens och Kroatiens arbetsministrar och socialministrar sammanträder i Dubrovnik den 23 och 24 april 2018. Länderna bildar en ordförandetrio för EU:s råd från ingången av 2019 till sommaren 2020.

Det är fråga om det första mötet för trioländernas ministrar. Mötet fokuserar på de teman som står på agendan för Europeiska unionens råd för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor. Vid mötet representeras Finland av arbetsminister Jari Lindström och av direktören för enheten för internationella frågor vid social- och hälsovårdsministeriet Veli-Mikko Niemi.

−I Kroatien inleder vi diskussionerna om gemensamma prioriteringar för trioperioden, berättar arbetsminister Lindström.

− Ur Finlands synvinkel viktiga teman är bl.a. hur bemöta omvälvningarna i arbetslivet och vilket kunnande som behövs i ett föränderligt arbetsliv. Tillsammans med andra trioländer begrundar vid hur vi skulle kunna bemöta utmaningarna på EU-nivån, konstaterar minister Lindström.

Finland är ordförandeland för Europeiska unionens råd i ett halvår från och med ingången av juli 2019. Före Finland sköter Rumänien ordförandeskapet och Kroatien blir ordförandeland efter Finland.

Ordförandeländerna samarbetar i grupper om tre medlemsländer, dvs. som en trio. Trion sätter upp långsiktiga mål och utarbetar ett gemensamt program som innehåller de huvudsakliga teman som rådet kommer att behandla under en period av 18 månader.

Finland utarbetar också ett eget nationellt program för ordförandeskapsperioden. Beredningen sker under ledning av statsministern och i samarbete med samtliga riksdagspartier.

Ytterligare upplysningar:
Jami N. Arvola, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 050 4471 255
Pauliina Porkka, konsultativ tjänsteman, tfn 029 50 48278

Tillbaka till toppen