Ministeri Ikonen yrittäjyyden neuvottelukunnan vieraana
Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen oli yrittäjyyden neuvottelukunnan kokouksen vieraana 11.9.2024. Ikonen käsitteli alustuksessaan ministerisalkkuunsa kuuluvia asioita, joilla on rajapintoja yrittäjyyteen, kuten aluehallintouudistus, kaupunkipolitiikka ja normien purkaminen.
Ministeri Ikonen korosti alustuksessaan, että valtion aluehallintoa uudistetaan yhdenmukaisempaan ja asiakaslähtöisempään suuntaan. Uudistuksessa kootaan valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä uuteen valtakunnalliseen virastoon. Samalla muodostetaan uudet alueelliset elinvoimakeskukset. Uudistuksen keskeisenä ajatuksena on palvella asiakkaita – kansalaisia tai yrityksiä – mahdollisimman tehokkaasti. Tämä näkyy esimerkiksi luvitusprosesseissa, joita kehitetään sujuvammiksi.
ELY-keskusten Y-vastuualueen tehtävät siirtyvät uuteen lupa- ja valvontavirastoon ja uudet elinvoimakeskukset keskittyvät jatkossa kehittämis- ja rahoitustehtäviin ja osallistuvat osaltaan alueiden kehittämiseen. Elinvoimakysymykset pysyvät vahvasti keskusten toiminnassa mukana. TE-palvelut uudistuvat myös mittavasti, kun ne siirtyvät vuoden 2025 alusta alkaen valtiolta kunnille. Kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut ja elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla, ne tukevat tehokkaasti nopeamman työllistymisen tavoitetta. Kaupunkipolitiikassa halutaan luoda vahvoja kumppanuuksia eri kaupunkien ja valtion kesken. Myös näissä kumppanuuksissa yrittäjyyden kysymykset ovat vahvasti esillä.
Neuvottelukunnan keskustelussa nähtiin myönteisenä normien purkaminen ja erityisen tärkeänä pidettiin luvituksen nopeuttamista. Neuvottelukunnan jäsenet toivoivat selkeämpää tietoa luvituksen aikataulutuksesta ennakoinnin helpottamiseksi. Myös yrityspalveluiden merkitystä korostettiin ja niiden asemaa esitettiin turvattavan uudistuksissa.
Neuvottelukunta keskusteli 5.9.2024 Yrittäjän päivänä annetusta valtioneuvoston yrittäjyyden periaatepäätöksestä, jonka valmisteluun neuvottelukunta osallistui. Keskustelussa pidettiin tärkeänä, että kaikki hallinnonalat toteuttavat periaatepäätöstä ja, että periaatepäätöksen seurantaan panostetaan. Keskustelussa nousi esille, että verotukseen olisi toivottu vahvempia linjauksia.
Lisäksi neuvottelukunta kuuli esitykset julkisten yrityspalveluiden kehittämistilanteesta. Jaana Valkokallio kertoi elinvoimakeskusten TEM:n hallinnonalan yrityspalveluista ja Tanja Ståhlberg TE-palvelu-uudistuksesta.
Yrittäjyyden neuvottelukunnassa on edustajina 13 yrittäjää sekä 10 muuta yrittäjyyden edustajaa kuntasektorilta, yliopistosta ja valtionhallinnosta. Neuvottelukunnan keskeisimpinä tehtävinä on toimia neuvoa-antavana elimenä yrittäjyyteen liittyvissä strategisissa kokonaisuuksissa sekä tuoda valmisteluun keskeisen sidosryhmän, yrittäjien näkökulmat ja palautteet sekä antaa ehdotuksia ministeriöille/valtioneuvostolle tarvittavista toimista.
Lisätiedot:
neuvottelukunnan pääsihteeri, neuvotteleva virkamies Natalia Härkin, TEM, p. 0295 047 168