Ändringar i EU:s förslag till förordning om artificiell intelligens − Kompletterande U-skrivelse om ändringarna till riksdagen
EU:s mål är att skapa gemensamma spelregler för användningen av artificiell intelligens. Förordningen syftar till att säkerställa trygg användning av artificiell intelligens för såväl företag som människor. Det ursprungliga förslaget till förordning har ändrats och statsrådet informerar nu riksdagen om ändringarna.
Statsrådet lämnade den x oktober 2022 en kompletterande U-skrivelse om förslaget till förordning om artificiell intelligens till riksdagen. Med U-skrivelser informerar statsrådet riksdagen om EU-ärenden som hör till riksdagens behörighet.
Den första U-skrivelsen om förslaget till förordning om artificiell intelligens lämnades till riksdagen i maj 2021. I EU-rådets arbetsgrupp har det gjorts ändringar i förordningsförslaget och ändringarna presenteras i den kompletterande U-skrivelse som nu lämnats till riksdagen.
Definitionen av artificiell intelligens ska endast omfatta äkta artificiell intelligens
I det omarbetade förordningsförslaget avgränsas definitionen av artificiell intelligens. För Finland är det viktigt att definitionen av ett system för artificiell intelligens endast omfattar sådana system som genuint kan betraktas som artificiell intelligens.
Finland strävar efter att förordningen inte ska gälla regelbaserad automatisering, det vill säga system som automatiskt tillämpar regler och instruktioner som fastställts av en människa. Finland har varit aktivt när det gäller att avgränsa definitionen av artificiell intelligens för att säkerställa att man bland annat kan fortsätta användningen av vissa system för automatiserat beslutsfattande som redan är i bruk.
Till förslaget till förordning har fogats bestämmelser om allmänt tillgängliga system för artificiell intelligens (General purpose AI Systems). Allmänt tillgängliga system för artificiell intelligens används för många olika ändamål, till exempel för att identifiera och producera bild- och ljud samt för översättning.
Till förordningen har dessutom fogats bestämmelser om testning av system för artificiell intelligens med hög risk under verkliga förhållanden.
Målet är att enas om en allmän riktlinje för EU-länderna i december
Enligt Finland bör bestämmelserna om försök med och testning av system för artificiell intelligens stödja innovation, och de får inte utgöra oskäliga hinder för att införa system på marknaden.
Det är viktigt för Finland att de krav som ställs på allmänt tillgängliga system för artificiell intelligens är proportionerliga. Dessutom bör man kritiskt bedöma i vilken utsträckning de krav som ställs på system med hög risk bör utvidgas till att gälla allmänt tillgängliga system. Finlands mål är att skyldigheterna enligt förordningen inte ska gälla sådana system för artificiell intelligens som hushållen använder privat.
Det nuvarande EU-ordförandelandet Tjeckien har som mål att EU-länderna enas om en allmän riktlinje vid mötet i rådet för telekommunikation i december 2022.
Ytterligare information:
Maria Hauptmann, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 334
Kristine Alanko, sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 344