Ansökningsomgången för storskaliga REPowerEU-projekt inom EU:s innovationsfond har inletts
Den tredje ansökningsomgången för storskaliga projekt inom EU:s innovationsfond inleddes den 3 november 2022. Det delas ut sammanlagt tre miljarder euro i finansiering för koldioxidsnåla investeringar, elektrifiering inom industrin, vätgas samt tillverkning av och pilotprojekt med energiteknik. Ansökningsomgången är öppen till och med den 16 mars 2023.
Ansökningsomgången enligt REPowerEU-planen omfattar följande teman:
- Allmänna projekt för koldioxidsnålhet (1 miljard euro). Temat inbegriper innovativa projekt inom förnybar energi, energiintensiva branscher, energilagring eller avskiljning, användning och lagring av koldioxid samt projekt för att ersätta koldioxidintensiva produkter med till exempel koldioxidsnåla drivmedel.
- Elektrifiering inom industrin och vätgas (1 miljard euro). Inom temat söks innovativa projekt för elektrifiering när det gäller ersättning av fossila bränslen inom industrin, produktion av förnybar vätgas eller vätgasanvändning inom industrin.
- Tillverkning av ren teknik (700 miljoner euro). Inom temat söks innovativa projekt som rör tillverkning av komponenter och slutprodukter för elektrolys, bränsleceller, förnybar energi, energilagring och värmepumpar.
- Mellanstora pilotprojekt (300 miljoner euro). Inom temat söks mycket innovativ banbrytande teknik som ännu inte är i kommersiell produktion.
EU:s informationsmöten på webben den 29 och den 30 november
I slutet av november ordnar Europeiska kommissionens generaldirektorat för klimatåtgärder (GD CLIMA) och Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö (Cinea) två webbinarier kring ansökningsomgången.
Webbinariet tisdagen den 29 november 2022 kl. 14.00 fokuserar på lärdomar, statistik och bästa praxis från föregående ansökningsomgång.
InfoDay-webbinariet onsdagen den 30 november 2022 fokuserar på temana för den nya ansökningsomgången och grunderna för beviljande av stöd på förmiddagen med början kl. 10.00. På eftermiddagen presenteras metodologier för beräkning av godtagbara kostnader och utsläppsminskningar.
Mer information om informationsmötena finns på webbplatsen för Europeiska kommissionens innovationsfond.
Det ordnas också nationella informationsmöten om ansökningsomgången. Mer information om dessa ges senare.
Flera finländska projekt har redan beviljats finansiering ur EU:s innovationsfond. Under den första ansökningsomgången fick Neste Abp 88 miljoner euro för att utveckla raffinaderiet i Borgå för produktion av grön vätgas och för avskiljning och lagring av koldioxid. Under den andra ansökningsomgången fick Neste Abp 135 miljoner euro för ett projekt för utveckling av kapaciteten för kemisk återvinning vid raffinaderiet i Borgå. Också Metsä Spring Oy:s projekt beviljades finansiering under den andra ansökningsomgången.
Ytterligare information:
Juho Korteniemi, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 054
Timo Ritonummi, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 798
Utlysningarna i portalen Funding & Tenders
Information om ansökningsomgången på Cineas webbplats